De regering zal een gloednieuw pand voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aan de Amsterdamse Zuidas laten bouwen als Nederland dat EU-agentschap binnenhaalt.

Daarnaast wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen.

Dat maakte minister Edith Schippers van Volksgezondheid dinsdag in Brussel bij de officiële presentatie van de bieding bekend. Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur van het VU medisch centrum in Amsterdam, is ambassadeur voor het Nederlandse kandidaatschap voor de EMA.

De EMA zetelt in Londen, maar moet vanwege het vertrek van de Britten uit de EU verhuizen naar een andere lidstaat. De EU-lidstaten besluiten in november over de toewijzing.

250 tot 300 miljoen euro

Een twintigtal lidstaten aast op het agentschap. Bos gaat de komende maanden door Europa reizen om andere landen over te halen voor Nederland te stemmen. ''Wij zijn ervan overtuigd dat we de beste locatie hebben.'' Ook Barcelona is volgens hem een goede kandidaat. ''Moge het beste bod winnen'', aldus Bos.

Het Rijkvastgoedbedrijf kan het duurzame 'Vivaldi-gebouw' van negentien verdiepingen neerzetten voor 250 tot 300 miljoen euro. Het EMA zal een 'marktconforme' huur moeten betalen, mogelijk met een overgangsperiode.

'Zeer complexe operatie'

Het pand is in april 2019, kort na de brexit, nog niet helemaal klaar, zodat een deel van de negenhonderd werknemers tijdelijk in een kantoor in de buurt moet worden ondergebracht. Zij en hun partners krijgen persoonlijke hulp aangeboden als Nederland EMA gaat huisvesten.

Schippers sprak van een ''zeer complexe operatie'' die al in detail is gepland. Zij beloofde een ''naadloze'' verhuizing naar het nieuwe gebouw, dat ''op maat'' is gemaakt voor de behoeften van het agentschap.