De gesprekken over de Britse uittreding uit de Europese Unie zijn maandagochtend begonnen in Brussel. De onderhandelingen moeten het vertrek van de Britten in maart 2019 in goede banen leiden.

De Britse Brexit-minister David Davis onderhandelt met Michel Barnier, die namens de EU verantwoordelijk is voor de Brexit.

Barnier zei voorafgaand aan de gesprekken dat hij een tijdschema wil opstellen, zodat het vertrek stap voor stap kan worden voorbereid. Davis hoopt op een "positieve en constructieve toon". Hij zei dat er meer dingen zijn die de EU en Groot-Brittannië verbinden, dan scheiden.

"We zullen er alles aan doen om een deal te bereiken die in het beste belang van alle burgers is", aldus Davis.

Gespreksonderwerpen

Hoog op de agenda staat de status van zo'n drie miljoen EU-burgers die op dit moment in het Verenigd Koninkrijk wonen en ruim een miljoen Britten die in een ander EU-land wonen. Hun rechten zijn onduidelijk op het moment dat het land de EU verlaat.

Daarnaast wil Brussel dat de rekening voor de Brexit, die tientallen miljarden zou bedragen, door de Britten wordt betaald. De Britse premier Theresa May sprak eerder haar ongenoegen uit over een zogenoemde "Brexit bill".

Pas al dergelijke heikele kwesties zijn opgelost, wil Europa praten over een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. 

Partnerschap

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson hoopt dat de gesprekken leiden tot een "diep en speciaal partnerschap" tussen zijn land en de EU. "We moeten naar de toekomst kijken en kijken naar het hernieuwde partnerschap dat we willen opbouwen met onze vrienden," aldus Johnson maandag.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zeiden eerder dat ze niet bereid zijn om veel concessies te doen. De regeringsleiders willen niet dat andere landen worden aangemoedigd om het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk te volgen.

Grote anti-Brexit demonstratie in Londen
Grote anti-Brexit demonstratie in Londen

Referendum

Bijna een jaar geleden stemde een kleine meerderheid van de Britse bevolking voor de uittreding uit de EU. De uitslag van het referendum leidde tot spanningen binnen het land. Zo stemde de bevolking van Noord-Ierland en Schotland tegen de Brexit.

May, die na het referendum aantrad, besloot dit voorjaar om nieuwe verkiezingen uit te schrijven om binnen het parlement een groter draagvlak te creëren voor de Brexit. Bij de stembusgang op 8 juni leed haar partij echter verlies, waardoor het nog moeilijker wordt om overeenstemming te bereiken over de voorwaarden waaronder het land de EU gaat verlaten.