De Amerikaanse bank Goldman Sachs verplaatst banen van Londen naar Frankfurt nu de onderhandelingen over een Brits vertrek uit de Europese Unie op het punt staan te beginnen. 

Dat heeft directeur Richard Gnodde van de Europese activiteiten gezegd tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

''Wij zijn begonnen om middelen te verschuiven naar Frankfurt en andere Europese steden'', zegt Gnodde. Hij voegde eraan toe dat het aantal werknemers in Frankfurt, het financiële hart van Duitsland, waarschijnlijk zal verdubbelen. Nu zijn dat er ongeveer tweehonderd.

Dat de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt gevestigd is, geeft de Duitse stad volgens Gnodde een voordeel boven andere financiële centra, zoals Parijs, Dublin of Amsterdam. Ook speelt mee dat Duitsland zich onder leiding van bondskanselier Angela Merkel bewezen heeft als een stabiele en betrouwbare handelspartner.

Het Verenigd Koninkrijk begint maandag aan de onderhandelingen met de Europese Unie over de voorwaarden voor uittreding uit de EU. Hoewel de definitieve scheiding niet voor 2019 wordt voorzien, neemt Goldman Sachs nu al maatregelen. Er worden plannen gemaakt die het mogelijk moeten maken dat de bank uiteindelijk in heel Europa kan blijven werken.

Hoeveel banen Goldman Sachs precies zal schrappen in Londen, zei de topman niet. Volgens ingewijden kan dat aantal oplopen tot wel duizend. De bank heeft nu nog zo'n zesduizend bankiers werken in Londen.