Brexit-gesprekken beginnen definitief maandag

De gesprekken over brexit beginnen definitief op maandag. Dat hebben het Britse ministerie voor Brexitzaken en de Europese Commissie donderdag gezamenlijk meegedeeld.

Namens Groot-Brittannië opent minister David Davis de reeks gesprekken over het verlaten van de Europese Unie met Michel Barnier, de onderhandelaar namens de Europese Commissie.

Als eerste staan de rechten van de 3,2 miljoen EU-burgers die in Groot-Brittannië en die van de 1,2 miljoen Britten die in de EU verblijven op de agenda.

Met dit besluit valt het begin van de brexit-gesprekken een jaar nadat de Britten per referendum te kennen gaven uit de EU te willen stappen. 

Noodplan

Davis benadrukte eerder al dat hij verwacht dat de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord zullen bereiken over de voorwaarden waaronder de Britten de EU kunnen verlaten.

Als dit onverhoopt misgaat heeft het land een noodplan klaarliggen dat er voor moet zorgen dat een Brexit toch kan verlopen in het belang van de Britten. Het is echter onduidelijk wat er in dit noodplan opgenomen is. 

De besprekingen duren tot maart 2019, twee jaar nadat premier Theresa May de Britse uittreding officieel in Brussel meldde.

Lees meer over:
Tip de redactie