'Onderhandelingen over Brexit starten definitief volgende week'

De Britse minister die verantwoordelijk is voor de Brexit, David Davis, heeft maandag gezegd dat de onderhandelingen met de EU over uittreding volgende week definitief doorgaan. Wel kunnen de gesprekken mogelijk later starten dan op maandag 19 juni.

Het mogelijk uitstel is het gevolg van het feit dat een regering de beleidsplannen in diezelfde week ook voor moet leggen aan het nieuwe parlement. Een Britse ambtenaar zou deze boodschap inmiddels overgebracht hebben in Brussel. 

Davis zegt verder dat het van groot belang is om de onderhandelingen ook zonder akkoord te kunnen stoppen. "Als je onderhandelt zonder de mogelijkheid om weg te lopen, dan zijn het slechte onderhandelingen".

Wel benadrukt Davis dat hij verwacht dat de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord zullen bereiken over de voorwaarden waaronder de Britten de EU kunnen verlaten. Als dit onverhoopt misgaat heeft het land een noodplan klaarliggen dat er voor moet zorgen dat een Brexit toch kan verlopen in het belang van de Britten. Het is echter onduidelijk wat er in dit noodplan opgenomen is. 

Zorgen

De Brexit-minister Davis heeft verder gezegd dat Europese staatsburgers zich geen zorgen hoeven te maken over hun rechten. De minister stelt dat het Verenigd Koninkrijk er alles aan doet om eventuele vragen over reizen en verblijf zo snel mogelijk weg te nemen. 

"Er zijn mensen die zich afvragen of ze in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven en er zijn mensen in Spanje die zich afvragen of ze terug kunnen keren naar het Verenigd Koninkrijk. Die zorgen zijn onnodig", aldus Davis. 

DUP

De leider van de DUP, de partij die met de Conservatieven praat over het verlenen van gedoogsteun voor een nieuwe regering, heeft gezegd dat de Brexit ook voor hen van groot belang is.

Volgens DUP-leider Arlene Foster wordt er gekeken hoe de "Britse Unie het beste versterkt kan worden." Ze zegt ook hard te werken aan goede regelingen voor Noord-Ierland na de Brexit.

Toegang interne markt

Hoge ambtenaren van de Britse premier May hebben maandag gezegd dat de toegang van de Britten tot de Europese interne markt waarschijnlijk niet op tafel ligt tijdens de komende gesprekken. 

Volgens bronnen binnen de Conservatieven zou May onvoldoende steun hebben om deze gesprekken te voeren na het verliezen van de meerderheid in het Britse Lagerhuis. 

Ook is nog onduidelijk of er gesproken gaan worden over thema's als immigratie.

Lees meer over:
Tip de redactie