De uitslag van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk is nog niet officieel, maar zeker is dat de Conservatieve Partij van premier Theresa May de absolute meerderheid gaat verliezen. Met deze nederlaag groeien ook de zorgen over de gevolgen voor de Brexit.

May schreef in april de verkiezingen uit, omdat zij een groter mandaat wilde krijgen voor de onderhandelingen van een vertrek uit de Europese Unie.

Er was te veel verdeeldheid in het parlement, vond ze. May hoopte haar krappe meerderheid uit te breiden, maar die wordt nu juist ingeperkt. Labour van Jeremy Corbyn is altijd tegen een Brexit geweest. Die partij heeft juist terrein gewonnen.

Daardoor is het voor politiek leiders en bedrijven lastig in te schatten wat de inzet van de onderhandelingen precies wordt. Die staan vooralsnog gepland voor 19 juni. Mogelijk is er dan nog geen nieuwe regering in Londen.

Tusk

Vanwege het afgebrokkelde mandaat, twijfelt EU-voorzitter Donald Tusk of de gesprekken over tien dagen kunnen beginnen. "We weten niet wanneer de Brexit-gesprekken beginnen, wel wanneer die moeten eindigen. Probeer te voorkomen dat 'geen onderhandelingen’ leidt tot 'geen akkoord'", twitterde Tusk.

Hoofdonderhandelaar namens de EU Michel Barnier zei vrijdag dat de gesprekken pas van start gaan ''als het Verenigd Koninkrijk er klaar voor is''. ''Het tijdschema en de positie van de EU zijn duidelijk'', zei hij. De tijd is beperkt. Het Britse vertrek is in principe een feit op 29 maart 2019. ''Laten we de koppen bij elkaar steken en een deal sluiten'', aldus Barnier.

Rutte

Het is ook de reactie van de Nederlandse premier Mark Rutte: "Het Britse volk heeft gekozen. Wat de nieuwe constellatie betekent voor de Brexit moeten we bezien", aldus de premier. "Nederland is klaar voor samenwerking."

De EU-commissaris Günther Oettinger (Budget en Personeel) vraagt zich ook af of de onderhandelingen over de Brexit op tijd kunnen beginnen, nu er geen duidelijke winnaar kan worden aangewezen. Tegen de zender Deutschlandfunk zei Oettinger dat de Britten als verzwakte onderhandelingspartner voor een slechter resultaat kan zorgen.

Kritisch

Carl Bildt, medevoorzitter van de European Council on Foreign Relations en voormalig minister-president van Zweden, reageert kritisch op de verkiezingsuitslag: "Dit kunnen rommelige jaren voor het Verenigd Koninkrijk worden." Hij noemde het "de prijs die betaald moet worden voor gebrek aan goed leiderschap".

Opmerkelijk is ook de reactie van oud-Ukip-leider Nigel Farage. Zijn partij was jarenlang de stuwende kracht achter de Brexit, maar Farage ziet zijn inzet verdwijnen met de verkiezingsuitslag. Hij schrijft dat de Britten onderweg waren om uit de Europese Unie te stappen en dat May het met vroegtijdige verkiezingen "op het spel heeft gezet".

Ukip leed een gevoelige nederlaag door de enige zetel die de partij in het Lagerhuis had te verliezen. De huidige leider Paul Nuttall heeft vrijdagochtend bekendgemaakt dat hij opstapt. "Een nieuw tijdperk moet beginnen met een nieuwe leider."

Financiële markten 

Vanuit de financiële markten klinken eveneens zorgen over de ontstane onduidelijkheid. ING vreest vertraging van de onderhandelingen. "De verkiezingen zorgen ook voor nieuwe problemen die voor extra onzekerheid zorgen rondom de Brexit", zeggen economen van de bank.

Ook volgens een analist van de Amerikaanse bank JPMorgan is de kans nu toegenomen dat Groot-Brittannië het Brexit-proces moet uitstellen. 

Aston Martin-topman Andy Palmer benadrukt de noodzaak voor een snelle beslissing over een beleidsrichting. "Duidelijkheid over onze relatie met Europa moet snel worden gegeven met de bredere verzekering aan onze belangrijkste handelspartners dat Groot-Brittannië een dynamische en bloeiende handelsomgeving is", aldus Palmer

Premier May: 'Ons land heeft stabiliteit nodig'
59
Premier May: 'Ons land heeft stabiliteit nodig'