Het Verenigd Koninkrijk is niet bereid om een rekening van 100 miljard euro te betalen voor het verlaten van de Europese Unie.

"Dat bedrag zullen we niet betalen. Wat we wel moeten doen, is in detail bekijken wat onze rechten en plichten zijn" , zei de Britse Brexit-minister David Davis woensdag tegen persbureau Reuters.

De Britse krant Financial Times (FT) meldde eerder dat de EU, onder leiding van Frankrijk en Duitsland, een verhoogde rekening bij de Britten wilde neerleggen. De kosten voor het verlaten van de EU zijn onderwerp van discussie tussen de landen.

Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier moet het genoemde bedrag met "een korrel zout" worden genomen en dat de onderhandelingen "daar niet zullen eindigen".

Op de vraag welk bedrag realisitischer is, gaf de Fransman geen antwoord.  Er gonzen in Brussel bedragen van tussen de 55 en 80 miljard euro. ''Het wordt geen blanco cheque", zei Barnier alleen.

Boedelscheiding

De rekening van 100 miljard euro is het resultaat van het akkoord dat de leiders van de EU-lidstaten vorige week bereikten over de richtlijnen voor de onderhandelingen over de Britse uittreding.

Zaterdag werden de EU-leiders het erover eens dat zij eerst de boedelscheiding willen regelen voor er kan worden gepraat over de toekomstige (handels)relatie.

Er gonzen in Brussel 'exitbedragen' van tussen de 55 en 80 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk zou onder meer administratiekosten en kosten voor landbouwprojecten moeten vergoeden.

Respecteren

Het Verenigd Koninkrijk moet een afrekening van het vertrek uit de EU respecteren. ''Dat is geen straf of exitbelasting. De EU en het Verenigd Koninkrijk zijn allerlei gezamenlijke verplichtingen aangegaan. We moeten het met Londen eens worden over hoe we die rekening opmaken", aldus Michel Barnier in een toelichting.

Prioriteit voor Brussel is de positie van niet-Britse EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen, werken of studeren, en omgekeerd van Britten elders in de EU. In het Verenigd Koninkrijk wonen momenteel zo'n honderdduizend Nederlanders.

Aan de bestaande EU-wetten die de vrijheid van verkeer en het recht op verblijf in een andere lidstaat regelen, mag ook na de Brexit niet getornd worden, vindt Barnier.

De ongeveer vier miljoen mannen, vrouwen en kinderen die door de Brexit worden getroffen, moeten hun dagelijkse levens kunnen blijven leiden, zegt hij. Hun bestaande recht op werk, uitkeringen, pensioen en ziekenzorg dient volgens Barnier niet aangepast te worden.

Recht

Het Europese Hof van Justitie moet erop toezien dat de scheiding ordelijk verloopt, stelt de EU-onderhandelaar voor. Zijn plannen moeten nog worden goedgekeurd door de 27 EU-ministers van Europese Zaken. De gesprekken over de Brexit gaan van start na de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op 8 juni.

Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum
Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum