Het is in het belang van Nederland dat de EU snel met het Verenigd Koninkrijk gaat praten over de relatie na de Brexit. Dat zei premier Mark Rutte zaterdag voor aanvang van een EU-top in Brussel over de Britse uittreding.

''We moeten eerst hele goede afspraken maken over de echtscheiding maar zodra daar vertrouwen over is, moeten er ook snel goede afspraken worden gemaakt over de toekomstige relatie. Over handel, maar ook politiek", aldus premier Mark Rutte.

Op de top in Brussel leggen de 27 EU-leiders hun onderhandelingspositie tegenover de Britten vast, een maand nadat premier Theresa May het Britse uittredingsverzoek officieel in Brussel indiende. Rutte: ''Belangrijk is dat de EU eensgezind is, maar ik heb de indruk dat dat wel gaat lukken."

De premier zei dat het nu zaak is ''kalm en realistisch'' te blijven in de ''complexe en omvangrijke'' onderhandelingen.

Expats

De rechten van de Nederlanders en andere Europeanen die in Groot-Brittannië wonen, de grens van Ierland met (het Britse) Noord-Ierland en de rekening van de scheiding moeten het eerst worden geregeld. Nederland ziet het liefst dat daar in het najaar al duidelijkheid over is, maar Rutte kon nog niets beloven aan de ongeveer honderdduizend Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk.

Daarna komen de toekomstige relaties aan de beurt. Omdat Nederland tot de groep EU-landen met zeer sterke banden met de Britten behoort is dat erg belangrijk , zei Rutte. ''Ook voor bedrijven, maar wat het voor hen betekent is nog niet te voorspellen.''

Beide onderhandelingsfasen zijn voor Nederland heel belangrijk, benadrukte hij.

Begroting

De premier bracht als speciaal aandachtspunt de Europese begroting naar voren, die fors krimpt als de Britten in 2019 weg zijn. ''Het Nederlandse uitgangspunt is: een kleinere unie is een kleinere begroting.'' Hoe gaan we daarmee om?, vroeg hij zich af.

Volgens EU-president Donald Tusk ligt er al ''een gedetailleerde lijst" klaar met de te beschermen rechten van de betrokken burgers. De Pool noemde het vertoon van eenheid ''uniek''. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat dat niet zal veranderen.