Het Britse pond stijgt weer in waarde sinds de aankondiging van vervroegde verkiezingen. Door de stijging zou het Verenigd Koninkrijk (VK) mogelijk gespaard blijven van nieuwe inflatie.

Ook zou het VK door de waardestijging minder kans hebben op verder oplopende importkosten. Dat meldt The Telegraph zaterdagavond.

De Engelse munt steeg in waarde op de dag dat de verkiezingen werden aangekondigd. Daardoor werd 1 pond 1,20 euro en 1,28 dollar waard.

Conservatieven

De Britse krant meldt dat een conservatieve meerderheid in de regering volgens economen kan zorgen voor een sterker pond. Volgens hen zou de waarde van de munt de komende maanden blijven stijgen.

De afgelopen maanden steeg de inflatie in het Verenigd Koninkrijk, waardoor huishoudens steeds minder konden kopen met hun ponden en economische groei werd tegengehouden.

Dit staat haaks op de lage inflatie in het land tussen 2014 en 2016. Met minder hoge prijsstijgingen kon de levensstandaard van de Britten stijgen.

Verkiezingen

Het Britse Lagerhuis is woensdag akkoord gegaan met het houden van vervroegde verkiezingen. De Britse premier Theresa May zei vervroegde verkiezingen noodzakelijk te vinden vanwege de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie.

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit zullen pas beginnen na de Britse verkiezingen op 8 juni.