Het Britse Lagerhuis heeft woensdag groen licht gegeven voor vervroegde verkiezingen. Een meerderheid van de parlementariërs schaarde zich achter het voorstel van premier Theresa May om dit komende zomer te doen.

De uitkomst van de stemming komt niet als een verrassing. Meerdere oppositiepartijen hadden al kenbaar gemaakt May aan de benodigde stemmen te willen helpen.

De premier zei vervroegde verkiezingen noodzakelijk te vinden vanwege de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie. Uiteindelijk stemden 522 parlementariërs voor vervroegde verkiezingen; dertien Lagerhuisleden waren tegen.

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit worden pas gestart na de Britsen verkiezingen op 8 juni.

Dit is commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dinsdagavond na een telefonisch gesprek met de Britse premier Theresa May overeengekomen. Hij liet in het midden of het besluit op initiatief van Brussel of van Londen is genomen.

Vertraging

De commissie zal de verkiezingen ook niet aangrijpen om pro-EU-campagne te gaan voeren, zei hij. ''De verkiezingen zijn een zaak voor de Britten. Daar spelen wij geen rol in." Ook zouden de onderhandelingen geen extra vertraging oplopen door de dinsdag onverwacht door May aangekondigde vervroegde verkiezingen.

Geen onderdeel van de Brexit-onderhandelingen zijn de twee EU-instanties die nu in Engeland gevestigd zijn, benadrukte de woordvoerder nog. De Europese Bankautoriteit (EBA) en het Europees Medicijnagentschap (EMA) moeten volgens het EU-verdrag gevestigd zijn op EU-grondgebied.

Straatsburg schrappen

"Groot-Brittannië verlaat de EU en heeft geen inspraak over de toekomstige locatie. Dat is een beslissing voor de 27 EU-leiders." Zij komen op 29 april op een speciale Brexit-top in Brussel bijeen.

De ChristenUnie pleit ervoor de EMA en de EBA aan Frankrijk te gunnen op voorwaarde dat Straatsburg wordt geschrapt als officiële zetel van het Europees Parlement ten gunste van Brussel. De Franse regering is daar altijd tegen geweest.