De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit worden pas gestart na de Britse algemene verkiezingen op 8 juni. 

Dit is commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dinsdagavond na een telefonisch gesprek met de Britse premier Theresa May overeengekomen. Dat heeft de woordvoerder van de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt.

''Na 8 juni komt er een nieuwe Britse regering waarmee de onderhandelingen, in de loop van juni, kunnen beginnen." Hij liet in het midden of het besluit op initiatief van Brussel of van Londen is genomen.

De commissie zal de verkiezingen ook niet aangrijpen om pro-EU-campagne te gaan voeren, zei hij. ''De verkiezingen zijn een zaak voor de Britten. Daar spelen wij geen rol in." Ook zouden de onderhandelingen geen extra vertraging oplopen door de dinsdag onverwacht door May aangekondigde vervroegde verkiezingen.

Onderdelen

Geen onderdeel van de brexit-onderhandelingen zijn de twee EU-instanties die nu in Engeland gevestigd zijn, benadrukte de woordvoerder nog. De Europese Bankautoriteit (EBA) en het Europees Medicijnagentschap (EMA) moeten volgens het EU-verdrag gevestigd zijn op EU-grondgebied. ''Groot-Brittannië verlaat de EU en heeft geen inspraak over de toekomstige locatie. Dat is een beslissing voor de 27 EU-leiders." Zij komen op 29 april op een speciale brexit-top in Brussel bijeen.

De ChristenUnie pleit ervoor de EMA en de EBA aan Frankrijk te gunnen op voorwaarde dat Straatsburg wordt geschrapt als officiële zetel van het Europees Parlement ten gunste van Brussel. De Franse regering is daar altijd tegen geweest.

Verkiezingen

Dinsdag liet May weten dat de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk vervroegd zullen plaatsvinden. Volgens May is er op dit moment te veel verdeeldheid in het parlement over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, de zogenoemde Brexit.

"We hebben verkiezingen nodig en wel nu", aldus May. "De enige manier om zekerheid en stabiliteit te garanderen voor de komende jaren is om verkiezingen te houden en jullie steun te vragen voor de beslissingen die ik moet maken."

Het Britse Lagerhuis heeft woensdagmiddag met 522 tegenover 13 stemmen voor de vervroegde verkiezingen gestemd.