De Europese Unie wil eerst voldoende progressie zien in het Brexit-proces voordat er wordt gepraat over toekomstige handelsovereenkomsten met het Verenigd Koninkrijk. 

Dat staat in een concept van de onderhandelingsrichtlijnen die de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, vrijdag aan de 27 EU-landen heeft gepresenteerd.

Hiermee wijst de EU de wens van de Britse regering af om gelijktijdig met de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU een nieuwe samenwerkingsvorm te regelen. ''Dat gaat niet gebeuren", zegt EU-president Donald Tusk vrijdag in Valletta, Malta. Tusk licht in Malta de onderhandelingsrichtlijnen toe.

In het concept staat ook dat de EU er op staat dat de Britten, tijdens de transitieperiode de komende twee jaar, de Europese regels moeten accepteren. Hier gaat het onder meer over budgetbijdragen en gerechtelijk toezicht, zaken waarvoor een meerderheid van de Britten afgelopen juni juist voor uittreding van de EU koos.

Daarnaast wil Tusk voorkomen dat er een juridisch vacuüm ontstaat voor het bedrijfsleven omdat over twee jaar de EU-wetten niet meer van toepassing zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Immigratie

Als het Verenigd Koninkrijk na de Brexit onderdeel blijft van de Europese gemeenschappelijke markt, dan moet het ook alle "vier vrijheden" accepteren, wat inhoudt dat immigratie vanuit Europa blijft toegestaan. Tusk wil ''aan de mensen denken." ''De status van de niet-Britse EU-burgers die wonen, werken en studeren in het Verenigd Koninkrijk moet worden gegarandeerd."

Ook moet Londen zijn financiële verplichtingen voldoen en wil Tusk een ''flexibele oplossing" voor de grens tussen (het Britse) Noord-Ierland en Ierland.

De conceptversie van de onderhandelingsrichtlijnen wordt mogelijk de komende maand nog iets aangepast voordat de 27 EU-landen er op de top op 29 april over zullen stemmen. Volgens Tusk zijn de hoofdlijnen van het voorstel ''fundamenteel". ''Wij staan er pal achter."

Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum
Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum