De Britse premier Theresa May heeft woensdag in het parlement de Noord-Ieren aangemoedigd een nieuwe regioregering te vormen en mee te doen aan het proces van vertrek uit de EU. May heeft woensdag per brief officieel het lidmaatschap van de EU opgezegd.

Dat is een gevolg van het referendum in juni vorig jaar waarin een meerderheid voor de brexit stemde. Maar in Noord-Ierland is, net als in Schotland, een meerderheid voor EU-lidmaatschap.

Als Londen uit de EU stapt, wordt de grens van Noord-Ierland met rest van het eiland de enige landgrens van het Verenigd Koninkrijk met de EU. Veel Noord-Ieren vrezen dat die grens dan een erg schadelijke hindernis zal zijn voor de economische ontwikkeling van de regio. Volgens de brief van May is het van belang om de vrije doorgang tussen de landen te behouden.

De Noord-Ierse regionale regering is begin dit jaar gevallen. De regering stoelt op een vredesakkoord uit 1998. Er is toen afgesproken dat de twee kemphanen in de Noord-Ierse politiek de macht delen.

De twee traditionele tegenpolen zijn de unionisten die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven en de nationalisten of republikeinen die bij de Ierse republiek willen horen. Om een nieuwe regering te vormen moeten ze weer aan tafel, maar de Brexit wakkert hun tweespalt aan.

Republikeinen willen proberen Noord-Ierland in de EU te houden door het bijvoorbeeld per referendum bij Ierland te voegen. Noord-Ierland zou automatisch bij de EU horen als het onderdeel wordt van een EU-lidstaat. Schotland heeft het moeilijker. Dat moet eerst onafhankelijk worden en dan in Brussel vragen of het lid van de EU mag worden.