In Londen lopen zaterdag duizenden mensen mee met een demonstratie tegen de aankomende Brexit. De Britse premier Theresa May wil woensdag van start gaan met de afscheiding van de Europese Unie. 

De demonstranten willen dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft. De organisatoren schatten het aantal deelnemers op meer dan 25.000. 

Het is aanstaande woensdag ruim negen maanden nadat de Britse bevolking er middels een referendum voor heeft gekozen de Europese Unie te verlaten. 

Grote anti-Brexit demonstratie in Londen
Grote anti-Brexit demonstratie in Londen

Akkoord

De onderhandelingen over de Brexit mogen maximaal twee jaar duren, waarna de uittreding een feit is, ongeacht of er een akkoord is. 

Rome

Staatshoofden en regeringsleiders van 27 EU-landen zijn zaterdag in Rome bijeengekomen om hun handtekening te zetten onder een Verklaring van Rome, waarmee zij de eurosceptische buitenwereld willen tonen dat ze de eenheid bewaren.

"Wij zullen de Europese Unie sterker en veerkrachtiger maken door nog grotere eenheid en onderlinge solidariteit", aldus de 27.

Ook de Poolse en Griekse premiers, Beata Szydło en Alexis Tsipras, tekenden de tekst. De afgelopen dagen dreigden zij de Verklaring niet te onderschrijven.

Bij diverse demonstraties voor en tegen de EU zijn in Rome enkele aanhoudingen verricht. Drie bussen met ongeveer 120 betogers, die uit het noorden van Italië kwamen, werden aan de rand van de stad tegengehouden. Bijna dertig personen, bij wie de politie helmen, gasmaskers of vuurwerk ontdekte, werden de stad uitgezet. Een bestelbusje met knuppels werd in beslag genomen.

Tienduizenden mensen demonstreerden zaterdag op zes verschillende plaatsen in de hoofdstad voor of tegen de EU. 

Zestig jaar

Het is zaterdag precies zestig jaar geleden dat Nederland samen met Frankrijk, Duitsland, Italië, België en Luxemburg het Verdrag van Rome ondertekende.

Daarmee werd op 25 maart 1957 de Europese Economische Gemeenschap opgericht, die in 1992 in Maastricht werd omgevormd tot Europese Unie. De Verklaring van Rome werd zaterdag in dezelfde zaal getekend als het verdrag weleer.