Het Britse ambtenarenapparaat is nog lang niet klaar voor het voorbereiden van de Brexit en het onderhandelen over het vertrek uit de EU. De Britse krant The Telegraph meldt vrijdag dat honderden vacatures nog moeten worden ingevuld.

De krant baseert zich op informatie van de National Audit Office, de Britse waakhond voor overheidsuitgaven.

Volgens die instelling heeft de regering van Theresa May duizend banen gecreëerd voor ambtenaren die de Brexit moeten voorbereiden en bij de onderhandelingen moeten helpen. Zij moeten zich onder meer buigen over de juridische en economische gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Van de duizend banen moet nog een derde worden ingevuld, terwijl May al komende woensdag Brussel officieel gaat mededelen dat haar land het EU-lidmaatschap opzegt. Het is de bedoeling dat de onderhandelingen over de Brexit daarna snel beginnen, want die moeten binnen twee jaar worden afgerond.

Verplichtingen

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei vrijdag dat de EU probeert de nadelige gevolgen van de uittreding voor het Verenigd Koninkrijk zo klein mogelijk te houden, maar dat "de rest van Europa er niet door moet worden besmet".

"We moeten een eerlijk pad vinden: als de Britten nog steeds een goede toegang tot de Europese interne markt willen hebben, zullen ze de bijkomende verplichtingen op zich moeten nemen. Als ze dat niet willen, dan ontstaat er een kloof, en dat zou jammer zijn voor het Verenigd Koninkrijk", zei hij tegen radiozender Deutschlandfunk

Handelsakkoord

De Nederlandse Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) liet eerder deze week in een advies aan het volgende kabinet weten te verwachten dat het niet lukt om binnen twee jaar een handelsakkoord te sluiten met het Verenigd Koninkrijk na de uittreding uit de EU. De AIV pleit voor een overgangsperiode na het officiële vertrek.