De Amerikaanse bank Goldman Sachs begint met het verhuizen van honderden medewerkers uit Londen nog voordat er een akkoord is gesloten over de Brexit.

De aanpassing is onderdeel van de noodplannen die de bank naar aanleiding van de Brexit heeft opgesteld, stelt CEO Richard Gnodde van Goldman Sachs International dinsdag.

De meeste Europese activiteiten van Goldman Sachs zijn in het Verenigd Koninkrijk gevestigd. Er werken zo'n zesduizend medewerkers voor de bank in het VK.

"We beginnen met de uitvoering van deze noodplannen", zegt Gnodde tegen de zender CNBC. De bank zal ook beginnen met het aannemen van personeel in andere Europese landen.

Investeringen

Ook zal het bedrijf de komende maanden investeren in de infrastructuur en technologie bij andere Europese locaties om ervoor te zorgen dat de bank klaar is voor de Brexit. 

Gnodde wil daarbij niet zeggen welke bestaande locaties hiervan zullen profiteren. Goldman Sachs heeft al banklicenties in Frankrijk en Duitsland en kantoren in meerdere Europese steden.

Knooppunt

"Wat het scenario en de uitkomst ook zullen zijn, Londen blijft voor ons een belangrijk regionaal knooppunt en een zeer belangrijk mondiaal knooppunt", benadrukt Gnodde verder.

Volgens hem is het onzeker of de Britten en de EU het eens kunnen worden over overgangsregelingen totdat er een definitief akkoord is. Sommigen vrezen dat de onderhandelingen hierover zelfs langer dan twee jaar zullen duren. "We kunnen er niet op rekenen en dus moeten we noodplannen hebben", aldus Gnodde.

Theresa May liet maandag weten de procedure rond de Brexit op 29 maart te starten. Daarmee beginnen de onderhandelingen tussen de Britten en de EU.

Plannen

Belangrijke financiële instellingen hebben al maanden voor het referendum gewaarschuwd voor banenverlies in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien hebben de bedrijven aan plannen gewerkt om in te kunnen spelen op de gevolgen van de Brexit.

Banken hopen het recht te behouden om diensten in de EU te kunnen verkopen vanuit Londen. Maar dit lijkt ijdele hoop, omdat May wil dat het VK de Europese interne markt verlaat.