Britse premier May wil met Schotland samenwerken in proces Brexit

De Britse premier May heeft gezegd dat ze wil samenwerken met Schotland in het uittredingsproces van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie. De uitspraken volgen op een aankondiging van de Schotse premier Strugeon om te kijken naar een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid.  

Volgens het kantoor van May heeft het Verenigd Koninkrijk ook al eerder haar steun toegezegd om samen met Schotland te kijken naar het Brexit-proces. "Die toewijding blijft", zegt May, die maandag duidelijk maakte geen voorstander te zijn van een Schots onafhankelijkheidsreferendum. 

De Schotse premier Sturgeon heeft sinds de uitkomst van het Brexit-referendum grote moeite met de manier waarop de Britse regering de procedure rond de Brexit aanpakt.

Schotland heeft daarnaast altijd gezegd dat ze zelfstandig afspraken wil kunnen maken met de EU wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Op die manier zou Schotland er voor kunnen zorgen dat ze bepaalde voordelen van lidmaatschap van de EU, zoals toegang tot de interne markt, veilig kan stellen. 

Een merendeel van de Schotten stemden tegen een uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

Hervormingen

May kondigde dinsdag niet alleen aan met Schotland te willen kijken naar de gevolgen van de Brexit, maar ze heeft ook gezegd dat het Brexit-proces een grote impact zal hebben op de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het is volgens de premier dan ook noodzakelijk dat er economische en sociale hervormingen doorgevoerd worden in het VK. 

Ook heeft May nogmaals gezegd dat ze de zogeheten artikel 50-procedure die de Brexit regelt, nog altijd richting het einde van maart wil starten. Ze zal het Britse parlement informeren over wanneer ze met het proces is gestart. Maandag ging het Britse parlement akkoord met de wetgeving die nodig is voor de uittreding. 

Premier May heeft duidelijk gemaakt dat ze niet aanwezig zal zijn bij de komende EU-top in Rome op 25 maart. 

Tip de redactie