De Europese Commissie moet snel meer zekerheid geven over hoe het gaat lopen met de onderhandelingen over de Brexit. Bedrijven en burgers moeten hun zegje kunnen doen. 

Daarvoor moet duidelijk zijn wat voor informatie de commissie wil prijsgeven, wanneer er wordt onderhandeld en hoe daarover wordt gerapporteerd.

Dat schrijft Europees Ombudsman Emily O'Reilly in een brief aan commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De Britse regering maakt de stap om de EU te verlaten waarschijnlijk later deze maand officieel, waarna de onderhandelingen kunnen beginnen. De commissie zei eerder tot die tijd niets kwijt te willen over het onderhandelingsproces.

O’Reilly heeft al klachten gehad van mensen die willen weten waar ze aan toe zijn. Zij wijst er donderdag op dat nu al veel bezorgdheid bestaat over de rechten van EU-burgers, onder meer over het wonen in en reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Vooral bedrijven hebben volgens de ombudsman behoefte aan zekerheid over hoe de toekomstige relatie tussen de Britten en de EU vorm gaat krijgen.

Brancheorganisatie evofenedex stelt donderdag op basis van een peiling dat een kwart van de Nederlandse handelsbedrijven nu al last heeft van de aanstaande Brexit. Britse partijen zouden beslissingen of investeringen uitstellen.

Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum
Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum