Het dreigende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kost bedrijven in Nederland nu al geld. Door de onzekerheid over de uitkomst van het proces rondom de Brexit zien veel ondernemers bijvoorbeeld orders uitgesteld worden.

Dat stelt de belangenvereniging evofenedex vrijdag.

De ondernemersorganisatie kreeg de afgelopen weken veel telefoontjes van bezorgde leden. Zij heeft een meldpunt geopend waar ook andere bedrijven terecht kunnen met hun zorgen over Brexit en waar zij hun wensen kenbaar kunnen maken voor een nieuw handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Vooral handels- en productiebedrijven hebben last van de onzekerheid, die hun Britse handelspartners kopschuw maakt. Evofenedex, dat de belangen behartigt van ondernemers die veel zaken doen in het buitenland, wil met behulp van het meldpunt die problemen in kaart brengen.

"Investeringen voor de langere termijn worden het meeste uitgesteld", zegt een woordvoerder van evofenedex tegen NU.nl. “Bedrijven in de chemische industrie hebben hier bijvoorbeeld last van.”

"De bedrijven die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er iedere dag verse bloemen op de markt in Newcastle staan, zeggen vooralsnog weinig hinder te ondervinden van  een dreigende Brexit. Dit komt doordat ze ondernemen op een wat kortere termijn."

Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum
Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum

Derde handelspartner

Het Verenigd Koninkrijk is de derde handelspartner van ons land, en is volgens evofenedex goed voor zo'n 300.000 banen. In totaal stak in 2015 voor 38 miljard euro aan exportproducten de Noordzee over. Daar staat een import ter waarde van 21 miljard euro tegenover.

Behalve de Brexit is ook het handelsbeleid van de nieuwe Amerkaanse president Donald Trump een bron van zorg. Hij heeft al een streep gezet door een handelsverdrag met Aziatische landen en wil ook het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA ter discussie stellen.

Met name dat laatste kan volgens evofenedex ook het Nederlandse bedrijfsleven raken. Ondernemers die bijvoorbeeld naar Canada exporteren en van daaruit ook de Amerikaanse en Mexicaanse markt bedienen, kunnen behoorlijk last krijgen van eventuele handelsbeperkingen.