De Britse premier Theresa May heeft woensdag gezegd dat de regering de Brexit-plannen formeel uiteen gaat zetten, zodat het parlement de plannen voor uittreding uit de Europese Unie kan inzien.

Ze komt hiermee tegemoet aan de wens van de Britse oppositiepartij Labour en andere parlementsleden. May beantwoordde woensdagmiddag vragen van het Britse parlement tijdens het vragenuur.

De regering gaat de plannen openbaar maken in een zogenaamd 'witboek', waarin overheidsbeleid wordt uitgezet. De wetsvoorstellen zullen donderdag worden gepubliceerd.

De premier maakte vorige week bekend dat het Verenigd Koninkrijk inzet op een 'harde Brexit'. "Ik heb een gedurfd plan opgesteld vorige week en ik merk dat het parlement graag ziet dat de plannen worden toegelicht in een Witboek", zei May woensdag.

Stemmen

Dinsdag bepaalde het Britse Hooggerechtshof dat het Britse parlement eerst moet stemmen over het Brexit-proces voordat de regering het proces van uittreding in gang mag zetten. "Elke verandering in de wet die uitvoering geeft aan een referendum, moet gedaan worden volgens de principes van de Britse grondwet", oordeelde de rechter. Die grondwet schrijft een gang langs het parlement voor."

Artikel 50 van het verdrag van Lissabon is daarnaast de enige manier waarop een lidstaat zijn EU-lidmaatschap kan beëindigen. Op 23 juni 2016 stemde een nipte meerderheid van de Britten voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.