Het Britse Hooggerechtshof heeft dinsdag bepaald dat het Britse parlement eerst moet stemmen over het Brexit-proces voordat de regering het proces van uittreding in gang mag zetten. 

De Hoge Raad in Londen oordeelde eind vorig jaar al dat de Britse regering het parlement toestemming moet vragen voor gestart kan worden met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De regering ging vervolgens in beroep.

Acht van de elf opperrechters sloten zich nu aan bij het oordeel van de Hoge Raad, dat eveneens oordeelde dat het Verenigd Koninkrijk niet ook afzonderlijk langs de parlementen van Schotland, Wales en Noord-Ierland hoeft. 

"Elke verandering in de wet die uitvoering geeft aan een referendum, moet gedaan worden volgens de principes van de Britse grondwet", zo sprak de rechter. Deze grondwet omvat een gang langs het parlement. 

Artikel 50 van het verdrag van Lissabon is daarnaast de enige manier waarop een lidstaat zijn EU-lidmaatschap kan beëindigen. Op 23 juni 2016 stemde een nipte meerderheid van de Britten voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. 

'Britse regering mag niet starten met Brexit voor stemming parlement'
'Britse regering mag niet starten met Brexit voor stemming parlement'

Tegenstemmen

De Britse premier May heeft de afgelopen tijd gezegd de Brexit-procedure rond maart te willen starten en vastbesloten te zijn de Brexit door te willen zetten. Oppositiepartij Labour had echter een motie ingediend tegen de uitvoering van de Brexit in maart. De motie verzocht de regering om de plannen voor de Brexit voor te leggen aan het parlement. 

Parlementsleden die tegen de uittreding zijn, kunnen nu wel tegen stemmen. Als een meerderheid van het parlement tegen het in gang zetten van de artikel 50-procedure stemt, kan de Brexit formeel dus niet doorgaan. Het is echter de vraag of parlementsleden zich durven uitspreken tegen het oordeel van de Britse bevolking.

Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum
Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum

Planning

De Britse regering laat via aanklager Jeremy Wright weten "teleurgesteld" te zijn over het besluit, maar er alles aan te doen om te voldoen aan de uitspraak. Ook heeft de regering in een reactie gezegd de beoogde planning voor de Brexit niet te zullen veranderen naar aanleiding van de uitspraak.

De regering is van plan om 'deze week' nog met wetgeving te komen om voor te leggen aan het parlement, om een artikel 50-procedure te kunnen starten.