Het Verenigd Koninkrijk gaat in de Brexit-onderhandelingen inzetten op een 'harde Brexit'. De Britse regering voelt niks voor een constructie waarin het land zich "half binnen en half buiten" de EU bevindt.

Dat zegt de Britse premier Theresa May dinsdag in een toespraak tegenover een publiek van buitenlandse diplomaten, het Brexit-onderhandelingsteam van het Verenigd Koninkrijk en andere betrokkenen.

Wel zal er in het Britse parlement worden gestemd over de uiteindelijke Brexit-overeenkomst,. "Ik bevestig hierbij dat de overheid de uiteindelijke overeenkomst tussen het VK en de EU in stemming zal brengen bij zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis voordat het van kracht wordt", aldus de premier.

Met een harde Brexit zou het Verenigd Koninkrijk de volledige controle over eigen grenzen verkiezen boven de voordelen van het EU-lidmaatschap. Een belangrijk voordeel is toegang tot de interne markt van de EU.

"We zoeken een nieuwe en gelijkwaardige samenwerking tussen een onafhankelijk en zelfbesturend Verenigd Koninkrijk en onze bondgenoten in de Europese Unie", aldus de premier.

May ziet het Verenigd Koninkrijk als een "magneet voor internationaal talent" en een "geweldige internationale handelsnatie die verder wil reiken dan Europa". Wel benadrukt ze dat het land graag handel blijft drijven met de EU. "We willen jullie goederen blijven kopen, onze goederen verkopen en zo vrij mogelijk handelen."

Grenzen

Burgers uit EU-landen blijven welkom in Groot-Brittannië nadat het land de Europese Unie heeft verlaten, maar niet onbeperkt. Het Britse volk eist en krijgt controle over het aantal EU-burgers dat het land binnenkomt, aldus May.

De conservatieve premier zei dat ze burgers uit EU-landen die nu in Groot-Brittannië wonen en werken graag het recht geeft om te blijven, mits Britse staatsburgers in andere EU-landen straks dezelfde behandeling krijgen. Sommige EU-landen accepteren dat, maar anderen niet, zei ze erbij.

De officiële onderhandelingen vinden vanaf eind maart plaats.

Europa

De plannen getuigen "ten minste van meer realisme'', zegt voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk in een eerste reactie. De Pool sprak op Twitter wel van een "droevig proces'', en "surrealistische tijden''. Hij gaf hier geen uitleg bij. 

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker spreekt dinsdag nog telefonisch met de Britse premier, liet zijn woordvoerder weten.

Guy Verhofstadt, die is aangewezen als onderhandelaar namens het Europees Parlement, zei dat het een "illusie’’ is om te denken dat de Britten nog voordelen van de interne markt kunnen genieten zonder de verplichtingen die daarbij horen. 

Wens

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zegt dat het goed is dat May dinsdag de eerste contouren van de Brexit heeft geschetst en dat ze een goede relatie met de EU wil. "Die wens delen wij. Nu komt het er op aan daarnaar te handelen", stelt Koenders.

Hij benadrukt dat de EU klaar is om de onderhandelingen te beginnen, zodra het Verenigd Koninkrijk er ook klaar voor is. "De Europese Unie zal reageren als 27. Dit is nodig om een ordentelijk proces te houden zoals premier May dat zelf ook wenst", meent de bewindsman.

"Die reactie kunnen we pas geven als de formele notificatie op tafel ligt en we precies zwart op wit hebben wat het VK voor ogen heeft. Nederland zal daarbij uiteraard scherp de Nederlandse belangen in het oog houden."

Schotland

En de Schotse premier Nicola Sturgeon zegt dinsdag dat Schotland de mogelijkheid moet krijgen om voor onafhankelijkheid te stemmen  sls Londen de Schotse voorwaarden voor de Brexit afwijst. 

Sturgeon wil vooral dat Schotland deel blijft uitmaken van de interne Europese markt. Het verlaten van de markt zou "economisch catastrofaal'' zijn voor Schotland, aldus Sturgeon.

Ze wil van Londen het bewijs dat de stem van Schotland wordt gehoord.