Door uit de Europese Unie te stappen, loopt het Verenigd Koninkrijk mogelijk bijna 40 miljard euro aan directe financiële steun mis.

Dat blijkt uit een analyse van het Britse parlement, meldt Bloomberg dinsdag.

De belangrijkste financiële steun komt van Europese investeringsfondsen die helpen bij de ontwikkeling van achtergestelde gebieden en van fondsen die de landbouwsector ondersteunen. Die fondsen hebben voor de periode tussen 2014 en 2020 respectievelijk 17,2 miljard euro en 22,5 miljard euro aan financiële steun gereserveerd voor het Verenigd Koninkrijk.

Het Britse bedrijfsleven profiteert daarnaast jaarlijks van bijna 1,8 miljard euro aan onderzoeks- en innovatiesubsidies.

De overheid heeft tot nu toe alleen gegarandeerd dat het de misgelopen bedragen voor landbouw en universiteiten tot 2020 opvangt.

Andere Europese landen die niet lid zijn van de EU, ontvangen wel een deel van de EU-financiering. De hoogte is afhankelijk van hun bijdrage aan het EU-budget. De verwachting is dat dergelijke regelingen eind maart een belangrijk deel van de Brexit-onderhandelingen zullen vormen.

Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum
Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum