Britse regering moet Brexit-plannen eerst voorleggen aan parlement

De Britse regering moet haar plannen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie voorleggen aan het parlement, voordat de Brexit-onderhandelingen in maart beginnen.

Het Britse parlement steunde (448 tegen 75) woensdagavond een motie daarover, die was ingediend door oppositiepartij Labour. De regering accepteerde de motie, maar vroeg de parlementsleden om het geplande tijdschema en de uitslag van het Brexit-referendum te respecteren.

Eerder op de avond stemde het parlement (461 tegen 89) in met de plannen van de regering van premier Theresa May om eind maart te beginnen met de Brexit-onderhandelingen. De stemming was niet bindend.

May liet eerder al weten dat als de gesprekken over de uittreding, de zogenoemde artikel 50-procedure, eenmaal zijn begonnen, er geen weg terug meer zal zijn.

Rechtszaak

Toch is het nog steeds niet zeker of het zover komt. De hoogste rechter in het Verenigd Koninkrijk buigt zich deze week over het hoger beroep over de zogenoemde artikel 50-procedure, waarin het vertrek uit de EU, de zogenoemde Brexit, is vastgelegd.

Op 3 november oordeelde het gerechtshof in Londen dat het parlement eerst moet instemmen met de Brexit voor de gesprekken over de uittreding mogen beginnen. De regering van May ging vorige maand tegen de uitspraak van het gerechtshof in beroep.

Indien de Hoge Raad meegaat in het besluit van de lagere rechtbank, kan dit de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertraging, zo niet tegenhouden. De meningen in het parlement over de Brexit zijn verdeeld en het is niet gezegd dat parlementsleden de stem van het Britse volk zullen overnemen.

Van de Britten die op 23 juni naar de stembus gingen, stemde 51,9 procent voor uittreding uit de EU.

Lees meer over:
Tip de redactie