Het uiteindelijke akkoord over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moet in oktober 2018 zijn bereikt. Dat zegt Michel Barnier dinsdag die namens de EU de Brexit-gesprekken leidt.

"Er is maar weinig tijd voor onderhandelingen", benadrukt Barnier. Hij stelt dat de gestelde deadline om de Brexit-onderhandelingen binnen twee jaar (artikel 50) af te ronden, in werkelijkheid maar 18 maanden zijn.

Barnier laat weten dat als de Britse regering onder premier Theresa May de gesprekken over de uittreding in maart start, er in oktober 2018 een akkoord moet liggen dat vervolgens voor maart 2019 door het Europese Parlement kan zijn.

Het zal de EU namelijk enkele weken de tijd kosten om de gesprekken over een definitieve Brexit op te starten. Vervolgens zal het volgens Barnier nog enkele maanden duren voordat het akkoord door de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk is geratificeerd.

De Britse regering heeft in reactie laten weten de gestelde limiet van twee jaar te zullen respecteren. "We zijn niet van plan om dat proces te vertragen", zei een woordvoerder van May.

Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum
Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum

Rechtszaak

May heeft aangekondigd om de gesprekken over de uittreding in maart te laten starten. Toch is het nog steeds niet zeker of het zover komt. Op 3 november oordeelde het gerechtshof in Londen namelijk dat het parlement eerst moet instemmen voordat de gesprekken mogen beginnen.

De hoogste rechter in het land buigt zich deze week over het hoger beroep over de zogenoemde artikel 50-procedure, waarin het vertrek uit de EU is vastgelegd. De zaak was aangespannen door enkele Britse burgers, onder wie een zakenvrouw en een Londense kapper, die willen voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de EU daadwerkelijk verlaat. Ook de Schotse regering schaarde zich achter de klagers.

Indien de Hoge Raad meegaat in het besluit van de lagere rechtbank, kan dit de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertraging, zo niet tegenhouden. De meningen in het parlement over de Brexit zijn verdeeld en het is niet gezegd dat parlementsleden de stem van het Britse volk zullen overnemen.

Referendum

Op 23 juni stemden 51,9 procent van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk voor de uittreding uit de EU. De zaak voor de Hoge Raad zal naar verwachting vier dagen duren, maar een uitspraak wordt pas volgend jaar verwacht.

De procureur-generaal Jeremy Wright zei maandag bij de opening in de rechtszaal dat het proces "door het hart van de Britse grondwet snijdt".