De man die schuldig is bevonden aan moord op de Britse politica Jo Cox is woensdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Thomas Mair schoot en stak het slachtoffer in juni neer, een week voor het Brexit-referendum.

Na een proces van zeven dagen is de rechter tot het oordeel gekomen. Volgens de rechter is de daad van Mair zo exceptioneel dat levenslang een noodzaak was.

De 53-jarige Mair heeft de moord eerder ontkend. Tijdens het proces legde hij geen verklaring af en werkte hij niet mee aan zijn eigen verdediging. Een verzoek van Mair om na het oordeel de rechtbank toe te spreken werd afgewezen. Volgens de rechter heeft Mair genoeg kansen gehad om aan het woord te komen.

Mair belaagde het slachtoffer op 16 juni toen ze uit de auto stapte op een markt in het plaatsje Birstall. Hij schoot de 41-jarige Cox met een jachtgeweer twee keer in de borst en stak haar vervolgens vijftien keer. Cox voerde campagne tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Tijdens en na zijn aanval riep Mair leuzen als "Britain first" en "this is for Britain".

Kort daarna overleed de Labour-politica in een ambulance aan haar verwondingen. Van de moord zijn beelden gemaakt en er waren tientallen getuigen op de plaats delict aanwezig, van wie enkelen de dader al jaren kenden.

Jo Cox in besloten kring begraven
Jo Cox in besloten kring begraven

Motief

Bij Mair thuis werden documenten gevonden over onder andere nazi-Duitsland en schietpartijen en liquidaties. Ook zou hij informatie hebben opgezocht over de Ku Klux Klan en de Waffen SS. "Het is duidelijk dat uw inspiratie geen vaderlandsliefde is, maar een bewondering voor nazi's en antidemocratische opvattingen", aldus de rechter.

Mair hoorde de uitspraak emotieloos aan in de rechtszaal. Hier waren ook de man, ouders en zus van Cox aanwezig.

Naast moord is Mair ook schuldig bevonden aan wapenbezit en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel bij een 78-jarige man. Bernard Kenny probeerde Cox tijdens de moord te helpen en liep zelf een steekwond op door toedoen van Mair.