Sinds een meerderheid van de Britten op 23 juni voor een vertrek uit de Europese Unie stemde, is het aantal (dollar)miljonairs in het Verenigd Koninkrijk met 15 procent gedaald.

Het is de grootste daling sinds de financiële crisis in 2008, blijkt dinsdag uit een rapport van Credit Suisse Group.

Het totale vermogen van huishoudens in het Verenigd Koninkrijk daalde met 1,5 biljoen dollar (ruim 1,4 biljoen euro) als “direct gevolg” van de Brexit. Dat is een daling van 10 procent.

Het totale privévermogen in het Verenigd Koninkrijk bedraagt in 2016 14 biljoen dollar. Dit bedrag is verspreid over veertig miljoen volwassen. 5 procent van hen bezit meer dan een miljoen dollar.

Japan

Het vermogen in Japan steeg het meest. Daar ging het totale vermogen van huishoudens sinds juni 2016 met 19 procent omhoog tot 24 biljoen dollar. In de Verenigde Staten steeg het totale vermogen voor het achtste jaar op rij. Het kwam uit op 85 biljoen dollar.

Wereldwijd steeg het aantal (dollar)miljonairs met 596.000 tot een totaalaantal van 32 miljoen. Japan, de Verenigde Staten en Duitsland hebben de meeste miljonairs. Naar verwachting zullen China, India, Australië en Canada het de komende vijf jaar goed gaan doen.

In Nederland wonen volgens het rapport 287.000 miljonairs. Naar verwachting zijn dat er over vijf jaar 378.000.