'Britse regering heeft geen vastomlijnd plan voor Brexit'

De Britse regering heeft geen vastomlijnd plan voor uittreding uit de EU, de zogeheten Brexit. Uit een memo die door de Britse krant The Times en omroep BBC is ingezien, blijkt ook dat er geen concrete onderhandelingsstrategie is. 

Het onbreken van een algeheel plan en een strategie zou worden veroorzaakt door de verdeeldheid in het kabinet, zo wordt gesteld in de memo die is opgesteld door een consultancybureau. 

In het document wordt wel gesproken over het bestaan van ruim vijfhonderd projecten die een link hebben met een Brexit. De projecten zouden vooral per ministerie uitgewerkt zijn. Over de projecten wordt gezegd dat er mogelijk meer dan dertigduizend extra ambtenaren nodig zijn om het beoogde werk te verrichten. 

De Britse premier May zou in maart met de procedure die een uittreding regelt willen starten, het zogeheten artikel 50. Critici twijfelen na het lezen van de documenten aan de haalbaarheid daarvan. In het document wordt namelijk gesteld dat de regering nog minstens zes maanden nodig heeft voordat een akkoord bereikt wordt over de prioriteiten en de exacte stappen die genomen gaan worden in het kader van de Brexit. 

Een woordvoerder van de Britse regering neemt afstand van de berichten uit de memo en zich de punten "niet te herkennen".

Lees meer over:
Tip de redactie