Het Britse vertrek uit de Europese Unie zet tienduizenden banen in de financiële sector van Londen, de City, op de tocht. 

Alleen al het verlies van de rol bij de afhandeling van effectentransacties in euro's ('clearing') kan zo'n 83.000 banen kosten in de City, meldt de Britse zakenkrant Financial Times maandag op basis van onderzoek van consultancybureau EY.

Het verlies zou de komende zeven jaar optreden bij een 'harde Brexit', waarbij de Britten de toegang tot de Europese markt kwijtraken. Het verlies aan werkgelegenheid in de clearing-sector zou daarbij een sterk domino-effect hebben, waardoor volgens EY in totaal circa 232.000 Britse banen zouden worden bedreigd.

Dominante rol

Londen heeft momenteel vooral een dominante rol in de afhandeling van derivatentransacties, ook in euro's. Vooral Frankrijk heeft er sinds de keuze voor de brexit op aangedrongen dat die activiteiten binnen de EU moeten plaatsvinden, onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB).

Er zijn veel geruchten van bedrijven die Londen willen verlaten vanwege de Brexit. Zo zou Citigroup werken aan een verhuizing van een deel van zijn activiteiten uit Londen naar Dublin. De Amerikaanse bank zou op zoek zijn naar kantoorruimte in de Ierse hoofdstad voor zo'n negenhonderd medewerkers. 

CME

Het Amerikaanse beursbedrijf CME zou volgens ingewijden al overwegen om zijn clearingactiviteiten van Londen naar Dublin te verhuizen. CME wil er zeker van zijn dat het onderdeel toegang houdt tot klanten in de Europese Unie na het aangekondigde vertrek van de Britten uit de EU. Een beslissing is evenwel nog niet genomen.

Ook handelsplatformen LMAX Exchange en Bats Global Markets overwegen om dezelfde reden als CME van Londen naar Dublin te verhuizen.

In aanloop naar het Brexit-referendum op 23 juni stelden meerdere bedrijven in de omvangrijke Londense financiële sector een gehele of gedeeltelijke verhuizing te overwegen als het zo ver zou komen.

Daarbij werd ook Amsterdam vaak als mogelijke uitwijkplaats genoemd.