Het aantal studenten uit EU-landen dat niet komt opdagen bij hun colleges op Britse business schools, is als gevolg van de Brexit gestegen naar een op de zes. 

Die stijging komt doorde strengere eisen aan immigratie in de aanloop naar de Brexit-onderhandelingen, aldus de Britse vereniging van business schools zondag in de Financial Times. De verenging deed navraag bij haar 120 leden.

Britse business schools staan internationaal hoog aangeschreven. Gemiddeld verdient een business school in het Verenigd Koninkrijk 33 miljoen pond (38 miljoen euro) aan haar studenten. Een groot deel daarvan is afkomstig van mensen die vanuit het buitenland komen studeren, zegt voorzitter Simon Collinson van de business schools-vereniging tegen de krant.

"Business school zijn in feite grote bedrijven met een enorme exportwaarde en investeringsmogelijkheden", zegt Collinson. "Toch kiest de overheid ervoor om onze klanten weg te drijven, om zo de immigratiedoelstellingen te halen." 

Personeel

Een op de tien business schools zegt dat na het Brexit-referendum in juni onderzoekspartners in Europa is kwijtgeraakt. Ook kiezen scholen ervoor te wachten met aanvragen voor nieuwe EU-subsidies.

Iets minder dan 7 procent zegt personeel te zijn kwijtgeraakt als gevolg van de Brexit-uitslag, terwijl 30 procent denkt dat dit hen niet zal overkomen. Wel zegt 12 procent van de scholen dat het moeilijker is geworden om personeel te halen uit andere EU-landen.