De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn geeft de Britse premier Theresa May geen toestemming om te starten met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Hij wil eerst dat haar regering tegemoetkomt aan een aantal eisen van zijn partij.

Corbyn zegt tegen de Sunday Mirror dat hij onder meer de garantie wil dat bedrijven toegang houden tot de Europese interne markt.

De oppositieleider heeft nog meer wensen: zo wil hij ook garanties op het gebied van onder meer werknemersrechten en milieubescherming. Blijven de gewenste garanties uit, dan zal Labour proberen de start van de Brexit-onderhandelingen met de EU te blokkeren.

Ook stelt Corbyn dat hij May dan zal dwingen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven in het voorjaar.

Hoge Raad

De opstelling van Corbyn is een nieuwe tegenvaller voor May. De Britse Hoge Raad oordeelde donderdag dat de regering niet zelf kan besluiten de onderhandelingen met Brussel te starten. Daar is toestemming van het parlement voor nodig.

De Britse regering moet eerst het parlement om toestemming vragen voor kan worden gestart met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De Britse regering voelt er niets voor om een gedetailleerde onderhandelingsstrategie voor te leggen aan het parlement. Dat zou de eigen onderhandelaars op achterstand zetten als ze straks om de tafel zitten met hun Europese collega's.

Dwarsliggen

May riep het parlement zondag in een verklaring op niet dwars te liggen en de uitkomst van het referendum te accepteren. De premier wees erop dat parlementariërs zelf hebben ingestemd met de volksraadpleging. "Het resultaat was duidelijk", stelde ze.

May zei vrijdag al tegen andere EU-leiders te verwachten dat de uitspraak van de Hoge Raad in hoger beroep ongedaan wordt gemaakt.

Ze is nog steeds van plan voor het einde van maart te beginnen met de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU.

Artikel 50

Artikel 50 uit het verdrag van Lissabon is de enige manier waarop een lidstaat zijn lidmaatschap van de Europese Unie kan beëindigen. Op 23 juni van dit jaar stemde een nipte meerderheid van de Britten voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, de zogeheten Brexit.

De uitspraak van de Hoge Raad is hoopgevend voor tegenstanders van de Brexit. Parlementsleden die tegen de uittreding zijn, kunnen immers tegenstemmen. Als een meerderheid van het parlement tegen het in gang zetten van de artikel 50-procedure stemt, kan de Brexit formeel dus niet doorgaan.