Steven Woolfe, de UKIP-politicus die vorige week door een collega in het Europees Parlement werd mishandeld, breekt met de partij. Hij is ook niet meer beschikbaar als partijleider, een functie waarvoor hij veel genoemd werd.

Het is een nieuwe tegenslag voor de partij, die sinds het Brexit-referendum steeds minder populair is geworden.

UKIP speelde jarenlang slechts een rol in de marge van de Britse en Europese politiek. De afgelopen jaren won de partij echter aan aanhang en aandacht door te pleiten voor een referendum waarmee de Britten voor een Brexit konden stemmen.

Sinds het referendum, waarbij het Brexit-kamp met een nipte meerderheid won, wordt UKIP gekenmerkt door relletjes en problemen.

Oplopende gemoederen

Voorman Farage, die de Brexitcampagne leidde, stapte begin juli op. En ook de nieuwe partijleider Diane James, die vorige maand aantrad, hield het na achttien dagen al voor gezien. Zij zou zich niet genoeg gesteund voelen door de partijleden.

Twintig partijkopstukken hadden op 6 oktober een gesprek in het Europees Parlement in Straatsburg over de toekomst van de partij en het leiderschap.

Hierbij liepen de emoties zo hoog op dat collega Mike Hookem, die namens UKIP in het Europees Parlement zit, Woolfe aanviel. Na de confrontatie stortte de 49-jarige Woolfe in elkaar in de gangen van het parlementsgebouw.

Gevoelsverlies

In een korte verklaring liet Woolfe maandag weten geen geloof meer te hebben dat het nog goedkomt met UKIP. "Het enige dat ons bij elkaar hield, was het referendum", aldus de politicus.

Hij stelde ook aangifte te hebben gedaan tegen Hookem. Woolfe wordt nog door dokters behandeld voor onder meer gevoelsverlies in zijn gezicht en beroertes die hij heeft sinds de aanval. Hookem ontkent overigens dat hij Woolfe geslagen zou hebben.

Brits lid UKIP-partij in ziekenhuis na ruzie met collega
Brits lid UKIP-partij in ziekenhuis na ruzie met collega