De Britse premier Theresa May zegt dat vóór het einde van maart 2017 een begin zal worden gemaakt met het proces dat uiteindelijk moet leiden tot de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

May liet zondagochtend aan de BBC weten Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon dan in werking te laten treden. Met dat artikel kan de Brexit dan binnen een termijn van twee jaar een feit zijn.

De premier liet weten in gesprek te zijn met bedrijven om te bepalen welke positie het Verenigd Koninkrijk gaat innemen als de onderhandelingen starten met de EU.

"Ik wil een juiste deal maken voor de handel in goederen en diensten. We zullen luisteren naar Britse bedrijven uit allerlei sectoren om uit te vinden wat voor hen het belangrijkste is", zei May.

Bekijk het interview met May:

Tusk

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk suggereerde in september nog dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk hoogstwaarschijnlijk in februari formeel zou gaan beginnen. May zei eerder dat haar land in 2016 nog niet klaar zou zijn voor een vertrekprocedure.

Via Twitter liet Tusk weten de duidelijkheid over Artikel 50 te "verwelkomen". Hij vindt dat de overige 27 EU-lidstaten hun belangen goed moeten beschermen bij de uittreding van het Verenigd Koninkrijk.

Tot nu toe was er veel onduidelijkheid over de uitvoering van de Brexit. Op 23 juni stemde een meerderheid van de Britten (17,5 miljoen versus 16,1 miljoen) voor een vertrek uit de EU.