'Brexit is vooral een Europees probleem'

De Brexit zal naar verwachting vooral negatief uitpakken voor EU-landen en nauwelijks effect hebben op Noord-Amerika, het Midden-Oosten en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

Dat blijkt maandag uit de Ifo World Economic Survey van het Ifo Institute. Het instituut van de universiteit van München heeft voor het onderzoek 762 deskundigen in 112 landen ondervraagd.

Volgens de experts zal het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op korte termijn de meest negatieve gevolgen hebben voor de EU-15. Dat zijn de vijftien landen die op 1 januari 1995 lid waren van de EU. 

Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden.

Op de middellange termijn van drie tot vijf jaar, heeft de Brexit naar verwachting een dempend effect op de economieën van alle EU-lidstaten. De voormalige koloniën en mandaatgebieden (Commonwealth of nations) van het Verenigd Koninkrijk kunnen op korte en middellange termijn licht negatieve gevolgen verwachten.

Maar voor de meeste geïndustrialiseerde en opkomende economieën worden nauwelijks gevolgen verwacht voor de korte tot middellange termijn.

Lees meer over:
Tip de redactie