Britse minister Johnson ziet grote rol voor land in Europa na Brexit

Boris Johnson heeft in zijn eerste verklaring als Britse minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat hij voor zijn land een grote rol ziet in Europa als het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. 

"Dat we de EU verlaten, betekent niet dat we Europa verlaten," aldus Johnson, die dezelfde woorden al eens zei als campagneleider voor de Brexit. 

Volgens Johnson zou onder andere de VS een belangrijke positie van het Verenigd Koninkrijk binnen de EU ondersteunen. Volgens de oud-burgemeester van Londen is er een groot verschil tussen de relaties met de EU en die met het Europese continent als geheel. 

De minister zegt "verheugd" te zijn met een telefoontje dat hij ontving van zijn Amerikaanse collega John Kerry, die zijn mening zou delen dat Groot-Brittannië in het post-Brexittijdperk een grotere internationale rol zal spelen dan het nu doet. 

Bekijk de eerste verklaring van Johnson:

'Leugenaar'

Niet overal is met enthousiasme gereageerd op de benoeming van Johnson. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault noemde hem donderdag "een leugenaar". Volgens Ayault weerspiegelt de benoeming van Johnson "de crisis in de Britse politiek".

Johnson reageerde door te zeggen dat hij "een charmante brief had ontvangen" van zijn Franse collega en dat hij "uitkeek naar hun samenwerking". 

Boris Johnson was het afgelopen jaar het gezicht van de Brexit-camapgne. Op 23 juni stemde een meerderheid van de Britten voor het verlaten van de Europese Unie.

Lees meer over:
Tip de redactie