Theresa May benoemd tot premier van Groot-Brittannië

Theresa May is woensdag officieel benoemd tot premier van Groot-Brittannië. Ze volgt daarmee de eerder vandaag opgestapte David Cameron op. Vlak na haar aantreden heeft May ook de eerste namen van nieuwe ministers genoemd. 

May werd woensdag benoemd door koningin Elizabeth. Dat gebeurde kort nadat de vorstin het ontslag van Cameron had geaccepteerd. May ging samen met haar echtgenoot Philip op bezoek bij de Britse vorstin.

De nieuwe premier zal de onderhandelingen met de EU leiden over de uittreding van Groot-Brittannië uit de unie. May is premier geworden nadat ze onder Cameron zes jaar minister van Binnenlandse Zaken was.

Woensdagavond maakte May direct bekend dat Philip Hammond zal aantreden als minister van Financiën. Een woordvoerder liet weten dat George Osborne, die die positie bekleedde sinds 2010, eerder vandaag zijn ontslag had ingediend. Volgens Britse media zou Osborne echter ontslagen zijn.

Boris Johnson

De voormalige burgemeester van Londen, Boris Johnson, is door May benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Johnson was een voorstander van de Brexit. Eerder liet Johnson weten dat een vertrek uit de EU positief zou uitpakken. "Londen en het gehele Verenigd Koninkrijk zullen opbloeien buiten de EU."

In een eerste reactie liet hij weten dat de VS vooraan staan in de rij voor het sluiten van handelsakkoorden. Hij reageerde hiermee spottend op een eerdere uitspraak van Obama, die In april zei dat de Britten bij een brexit achter in de rij moeten staan voor het sluiten van nieuwe handelsakkoorden met de VS.

In een reactie op zijn nieuwe politieke post zei Johnson woensdag ook dat Groot-Brittannië ''een groot succes kan maken van de nieuwe relatie met Europa en de rest van de wereld, en ik ben heel blij dat ik gevraagd ben daarin een rol te spelen.''

Brexit-gesprekken

Hij zal waarschijnlijk een kleine rol spelen bij de Brexit-gesprekken. May heeft voor het Britse vertrek een nieuwe ministeriële post in het leven geroepen. De conservatieve David Davis is aangesteld als minister voor het vertrek uit de Europese Unie. Davis was ook een voorstander van het Leave-kamp.

May heeft de Franse president Hollande en Duitse bondkanselier Merkel gezegd dat er tijd nodig is voordat er gesprekken kunnen plaatsvinden over het vertrek uit de EU. May sprak met de leiders kort nadat zij was benoemd tot premier.

Defensie

Michael Fallon zal aanblijven als minister van Defensie. Fallon, voorstander van het aanblijven binnen de EU, zat sinds 2014 aan het roer bij Defensie. Amber Rudd verruilt haar positie als minister van Energie voor minister van Binnenlandse Zaken. Rudd volgt daarmee May op die zes jaar lang die functie bezette.

Video: Theresa May houdt eerste toespraak als premier Groot-Brittanië

Felicitaties

Meteen na haar benoeming werd May gefeliciteerd door de Amerikaanse regering. Het Witte Huis verklaarde er het volste vertrouwen in te hebben dat de nieuwe Britse eerste minister in staat is de onderhandelingen over de Brexit goed te voeren.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in de VS laat weten uit te kijken naar een samenwerking met Boris Johnson. "De VS zal altijd kunnen samenwerken met Britse ambtenaren vanwege een verregaande relatie met Groot-Brittanië.

Vertrek Cameron

Cameron stapt op als gevolg van de uitslag met het Brexit-referendum op 23 juni, waarbij een meerderheid van de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie stemde.

Als tegenstander van een Brexit adviseert Cameron zijn opvolger "zo nauw mogelijk met de EU te blijven samenwerken". Ook bekijkt de regering hoe EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven. 

Over krititek op het referendum en de uitslag hiervan antwoordde de premier: "We hebben de bevolking een belofte gedaan, daar moeten we ons nu aan houden".

Lees meer over:
Tip de redactie