EU-leiders bijeen over uittreding Verenigd Koninkrijk

Regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland en Italië komen in de derde week van augustus bijeen om te praten over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

Dat bevestigt een woordvoeder van de Franse regering.

Op 23 juni stemde een meerdeheid van de Britse bevolking voor een uittreding uit de unie, de zogenoemde Brexit. EU-leiders zeiden daags daarna dat het land de EU "zo snel mogelijk" moet verlaten. 

De Brexit was voor premier David Cameron aanleiding op te stappen. Zijn opvolger Theresa May wordt woensdag beëidigd. Hoewel ze tegenstander is van een Brexit, zal zij de uittreding uit de EU moeten begeleiden. May heeft al laten weten het vertrek niet te willen overhaasten.

Video: Hoe de Brexit Cameron opbrak

Verlies

EU-buitenlandchef Federica Mogherini zegt woensdag dat ze ook na het aantreden van May en de Brexit hoopt op een goede relatie met het Verenigd Koninkrijk. Ze verwacht niet dat meer lidstaten de unie zullen verlaten. "We verliezen veel, maar Groot-Brittannië verliest nog meer," zegt ze. 

EU-president Donald Tusk zegt woensdag dat de Brexit een effect zal hebben op zowel de Britse als de mondiale economie.

Onrust

Sinds de uitslag van het referendum is het onrustig in de EU. Ook Europese beurzen hebben last van de Britse recessie als gevolg van de aangekondigde Brexit. Euroscpetische partijen grijpen de uitslag aan om hervormingen van de EU door te zetten.

De komende tijd moet duidelijk worden hoe de uittreding in zijn werk moet gaan. Nog nooit eerder verliet een lidstaat de unie. Er moet bijvoorbeeld worden gepraat over de status van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk werken, Britse jongeren die in een andere Europese lidstaat studeren of de import en export van goederen in het Verenigd Koninkrijk.

Het akkoord over de uittreding moet worden goedgekeurd door de meerderheid van de regeringsleiders van de nu nog 27 lidstaten.

 

Lees meer over:
Tip de redactie