Naam Corbyn komt op biljet verkiezing Labourleider te staan

De naam van Jeremy Corbyn moet automatisch op het stembiljet komen in de strijd om het leiderschap van de Labour. Dat heeft het algemeen bestuur van de partij (NEC) dinsdag bepaald. 

Het maakt de kans dat Corbyn weerstand kan blijven bieden aan de pogingen hem te lozen groter.

Veel partijgenoten willen dat Corbyn opstapt na de desatreus verlopen Brexit-campagne. Maar dit weigert de leider omdat hij brede steun onder het volk geniet.

De naam van Corbyn op het stembiljet kan ertoe leiden dat tegenstanders overgaan tot wraking. Strikt genomen moet Corbyn namelijk daarvoor steun hebben van ten minste 51 afgevaardigden. Dat gaat hem vrijwel zeker niet lukken.

Machtsstrijd

De NEC was dinsdag in elk geval duidelijk. "We zijn het erover eens dat de zittende leider Jeremy Corbyn door gaat naar de stemming zonder nominatie door fractieleden van Labour in het Britse en Europese parlement", zei een woordvoerder.

Andere kandidaten voor het leiderschap moeten 20 procent van de afgevaardigden achter zich hebben. Parlementslid Angela Eagle heeft zich in de machtsstrijd binnen Labour aangediend als uitdager van Corbyn.

Lees meer over:
Tip de redactie