Cameron dient woensdag zijn ontslag in

De Britse premier David Cameron zegt woensdag zijn ontslag in te dienen. Hij staat volledig achter de keuze voor Theresa May als nieuwe leider. May zal woensdag direct aantreden als nieuwe Britse premier.

Dat laat Cameron weten nadat Andrea Leadsom, de tweede kandidaat voor het leiderschap van de Britse Conservatieven en daarmee het premierschap, zich eerder op maandag terugtrok.

Leadsom concludeerde dat ze te weinig steun genoot om aan te treden als leider.

Graham Brady, voorzitter van de Conservatieve Partij, bevestigt dat May met onmiddellijke ingang is verkozen tot leider van de partij.  

Kandidaat

De 59-jarige minister van Binnenlandse Zaken May gold sinds de Britten op 23 juni kozen voor een Brexit als belangrijkste kandidaat om de Conservatieven te leiden. Ze kan Camerons regeerperiode nu afmaken en tot 2020 regeringsleider van het Verenigd Koninkrijk blijven.

Eerder liet May, tegenstander van een Brexit, al weten dat ze het proces van uittreding uit de Europese Unie zal uitvoeren en een socialer beleid zal voeren dan haar voorganger, onder meer door de inkomensongelijkheid terug te dringen.

Haast maken

Brussel hoopt dat de nieuwe Britse premier vanaf woensdag, Theresa May, vaart zet achter het inroepen van het zogenaamde artikel 50 voor de Britse terugtrekking uit de EU. "" Wij blijven oproepen tot verheldering van de positie van het Verenigd Koninkrijk", zei EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) na afloop van de Eurogroep maandagavond in Brussel. "Het is een voorwaarde om onderhandelingen te kunnen beginnen."

Volgens Jeroen Dijsselbloem blijft er een "hoge mate van onzekerheid" door de uitkomst van het Britse referendum vorige maand, waarin de Britten kozen voor een 'brexit'. "Maar wij wijzigen ons beleid niet."

De andere EU-landen willen graag dat Londen zo spoedig mogelijk Brussel inlicht over de beoogde uittreding. Vertrekkend premier David Cameron heeft deze taak aan zijn opvolger gelaten maar een nieuwe partijleider en premier was pas in het najaar voorzien.

Video: Cameron: 'Woensdagavond is er een nieuwe premier'

Referendum

Cameron (49) werd in mei 2010 premier en houdt zijn laatste kabinetszitting dinsdag. Woensdag beantwoordt hij nog een half uurtje vragen in het parlement. Daarna gaat hij naar Buckingham Palace om zijn ontslag in te dienen bij de koningin.

Camerons besluit een referendum over het lidmaatschap van de EU te houden is hem politiek fataal geworden. Hij gokte dat de kiezers voor zijn standpunt en dus tegen de Brexit zouden stemmen. Een kleine meerderheid stemde 23 juni echter voor.

May is al zes jaar minister en een geestverwant van Cameron die ook liever het land binnen de Europese Unie zou houden. May voerde campagne voor het lidmaatschap van de EU, maar heeft gezegd dat ze de wens van de kiezers uitvoert. Een Brexit is volgens haar nu eenmaal een Brexit.

Tip de redactie