Leadsom trekt zich terug als kandidaat leiderschap Conservatieven

Andrea Leadsom is niet langer kandidaat voor het leiderschap van de Britse Conservatieven. In een persconferentie heeft ze laten weten zich terug te trekken omdat ze te weinig steun geniet als kandidaat. 

''Ik ben ervan overtuigd dat ons land een stralende toekomst tegemoet gaat na de Brexit. Maar sterk leiderschap is nu nodig. Ik heb te weinig steun om deze taak te vervullen", sprak Leadsom tijdens een speech.

Leadsom zei daarnaast dat ze een negen weken durende campagne over het leiderschap van de partij onwenselijk vindt. "Bedrijven en Europese werknemers moeten weten waar ze aan toe zijn." Ze benadrukte dat May daarvoor een goede kandidate is, die door een grote meerderheid van de partij ook gesteund wordt als kandidaat om Cameron op te volgen. 

De 59-jarige huidige minister van Binnenlandse Zaken Theresa May wordt nu hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Groot-Brittannië. De partij moet de kandidatuur van May voor het premierschap enkel nog formaliseren. 

De Conservatieve Partij heeft maandag gezegd dat de procedure van de benoeming nu zo snel mogelijk in gang gezet zal worden. May zal later maandag een speech geven. 

May kan Camerons regeerperiode afmaken en tot 2020 regeringsleider van het Verenigd Koninkrijk blijven. Ze heeft gezegd dat ze het proces van een Brexit zal uitvoeren en een socialer beleid zal voeren dan haar voorganger, onder meer door de inkomensongelijkheid terug te dringen.

Excuses

Eerder vandaag bood Leadsom haar rivaal Theresa May nog excuses aan, omdat ze had gezegd dat een vrouw zonder kinderen minder begaan is met het lot van Groot-Brittannië dan een moeder.

De betwiste uitspraken van Leadsom over moederschap en premierschap zorgden voor ophef binnen de Tories. The Sunday Times meldde zondag dat twintig Britse Conservatieve politici, onder wie een minister, de partij dreigden te verlaten als Leadsom tot leider zou worden verkozen.

Video: Leadsom trekt zich terug als kandidaat-leider Conservatieven

Labour

Jon Trickett, Labour’s verkiezingscoördinator en lid van het schaduwkabinet heeft na het opstappen van Leadsom opgeroepen tot nieuwe verkiezingen. "Het is cruciaal, gezien de instabiliteit door de Brexitdat het land een democratisch gekozen premier heeft."

 

Lees meer over:
Tip de redactie