'Cacaoprijs in Londen flink omhoog door Brexit'

Chocola wordt binnenkort mogelijk duurder als gevolg van de Brexit. Op de grondstoffenmarkt in Londen is de prijs van cacao flink in prijs omhoog gegaan, meldde het economisch bureau van ABN AMRO vrijdag.

In Londen wordt zelfs meer neergeteld voor cacao dan in jaren is gebeurd. Vergeleken met begin dit jaar is het product er circa 12 procent duurder.

Dat komt vooral door veranderingen in wisselkoersen die in gang zijn gezet door het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. In New York, waar ook in cacao gehandeld wordt, daalde de prijs de laatste tijd juist licht.

Consument

Hoeveel de consument precies van deze ontwikkelingen merkt, valt lastig te voorspellen. Hoeveel er in de handel voor grondstoffen als cacao betaald wordt, heeft ook met vraag en aanbod te maken.

ABN AMRO merkt op dat de wereldmarktprijzen ook worden gestuwd door lagere cacao-opbrengsten als gevolg van droogtes in West-Afrika.

Ook de prijzen voor koffie en suiker zaten de laatste maanden stevig in de lift, onder meer door de gestegen waarde van de Braziliaanse real. Suiker werd in een half jaar tijd 38 procent duurder. Arabica, 's werelds belangrijkste koffiesoort, is sinds het begin van dit jaar circa 16 procent in prijs gestegen.

Lees meer over:
Tip de redactie