Nigel Farage stapt op als partijleider van de Britse UKIP. Farage was een van de voorstanders van de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Farage maakte dat maandag zelf bekend.

"Mijn werk zit erop", aldus Farage. "Leiderschap van de partij was zwaar op sommige momenten, maar het was het allemaal waard". Hij benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk een premier nodig heeft die achter de Brexit staat.

"Ik wilde nooit een carrière als politicus. Ik ben de politiek ingegaan om het Verenigd Koninkrijk uit de EU te krijgen en dat is gelukt. Ik heb mijn aandeel geleverd en kan daar niets meer aan toevoegen. Daarom stap ik op als leider van de UKIP. Tijdens de campagne heb ik gezegd ik wil mijn land terug en nu wil ik mjn leven terug."

Op Twitter zegt hij erg blij te zijn met de Brexit en bedankt hij de mensen die hem hebben gesteund. 

 Video: Farage maakt aftreden bekend

Farage maakt aftreden bekend
Farage maakt aftreden bekend

Definitief

Farage trad vorig jaar ook af, maar kwam toen terug op zijn besluit. Hij zegt deze keer definitef niet meer terug te keren als partijleider.

Of zijn partijgenoot Douglas Carswell, die wel in het Britse parlement wist te komen, UKIP nu moet gaan leiden, wilde Farage niet zeggen. Hij mengt zich naar eigen zeggen niet in de strijd om zijn opvolging. Farage en Carswell kunnen slecht met elkaar overweg.

UKIP speelde jarenlang slechts een rol in de marge van de Britse en Europese politiek. De afgelopen jaren won de partij echter aan aanhang en aandacht.

Johnson

Een ander prominent voorstander van Brexit, Boris Johnson, liet donderdag weten dat hij zich niet kandidaat stelt voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en dat hij ook geen premier zal worden.

Johnson zei dit besluit te hebben genomen na overleg met collega's. "Ik kan deze persoon niet zijn." Hij ging verder niet in op de exacte reden waarom hij zich niet kandidaat stelt.