De Britse minister van Financiën George Osborne wil de vennootschapsbelasting flink verlagen om zo bedrijven aan te moedigen te investeren in Groot-Brittannië na de Brexit.

De belasting voor bedrijven moet dalen naar minder dan 15 procent, van de huidige 20 procent,  aldus Osborne tegen zakenkrant Financial Times.

Er lag al een plan voor een verlaging naar 17 procent in 2020. Osborne voerde campagne tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie, maar stelde dat het resultaat van het referendum moet worden geaccepteerd.

Er moet nu met volle inspanning gewerkt worden om een Brexit te laten werken voor de Britse bevolking, aldus de minister.

De vennootschapsbelasting in de G20 (de grootste economieën plus de Europese Unie) ligt gemiddeld op 28,7 procent. In Ierland ligt die op 12,5 procent, waardoor veel internationale bedrijven hun thuisbasis hebben opgezet in dat land om zo te profiteren van de lage belastingdruk.

Investeringen

Osborne kwam met meer voorstellen om de Britse economie te steunen. Zo wil hij meer investeringen uit China aantrekken, de kredietverstrekking door banken stimuleren en de fiscale geloofwaardigheid van Groot-Brittannië waarborgen. Hij wil graag een belangrijke rol spelen in het vormgeven van de Britse economie in de toekomst.

De bewindsman heeft voor het referendum gewaarschuwd dat Groot-Brittannië in een recessie zou kunnen belanden als de bevolking zou besluiten om de EU te verlaten. Volgens Osborne is er nog steeds een kans dat het land in een recessie terechtkomt door de Brexit.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) denkt dat Groot-Brittannië een diepe recessie waarschijnlijk net zal weten te ontlopen, maar dat de Britse economie wel flinke klappen krijgt van de Brexit.

Ook de economie van de eurozone wordt flink geraakt. S&P denkt dat de Britse centrale bank de rente gaat verlagen en met meer stimuleringsmaatregelen zal komen om de economie te steunen.

Britse bouwsector

De onrust rond het vertrek van de Britten uit de Europese Unie heeft vorige maand een knauw gegeven aan de Britse bouwsector,  meldt onderzoeksbureau Markit maandag.

De activiteit van Britse bouwers kromp in juni in het sterkste tempo sinds 2009, stelde Markit op basis van zijn maandelijkse onderzoek onder inkoopmanagers in de sector. Die gaven hun mening grotendeels voorafgaand aan het referendum waarbij de Britten uiteindelijk voor de Brexit kozen.

Markit noemde de omvang en de snelheid van de neergang in de bouw ''een duidelijke waarschuwing voor de hele economie na de Brexit''. De krimp werd vooral gemeld door huizenbouwers. Zij ontvingen minder orders en hebben minder werk dan voorheen.