Wie zijn de kandidaten die premier van het Verenigd Koninkrijk willen worden?

Op 30 juni maakte Boris Johnson bekend zich niet kandidaat te stellen om leider van de Britse Conservatieve Partij en daarmee de nieuwe premier te worden. Onverwachts, want hij was lange tijd favoriet. Vijf anderen stelden zich wel kandidaat.

Johnson speelde een belangrijke rol in het referendum over een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en was het gezicht van de Leave-campagne. Na hun onverwachte winst en het daarna aangekondigde vertrek van premier David Cameron, waren allen ogen op Johnson gericht. Het bleef stil en ondertussen meldden andere kandidaten zich.

Vorige week kwam Johnson met een verklaring en werd zijn bevestiging over zijn deelname verwacht. Hij verraste iedereen met de melding dat hij afhaakte. De precieze reden lichtte hij niet toe.

Onduidelijkheid

Na het referendum is er vooral veel onduidelijkheid over de volgende stappen die genomen moeten worden. Om de Brexit in gang te zetten moet een beroep worden gedaan op Artikel 50, met daarin de te nemen stappen om tot een afsplitsing te komen.

Daarnaast hebben de Schotten en Noord-Ieren voor een verblijf bij de Europese Unie gestemd. Beiden zijn nu op zoek naar mogelijke oplossingen. De Schotse premier Nicola Sturgeon zei al dat zij mogelijk een referendum wil houden over afsplitsing van de Britten en wil Noord-Ierland een stemming over een samenvoeging met Ierland, om zo bij de Europese Unie te kunnen blijven.

De kandidaten

De strijd om het Britse premierschap gaat nu nog tussen Theresa May en Andrea Leadsom. Er waren vijf kandidaten: vier (ex)-ministers en een staatssecretaris uit de huidige Britse regering.

Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken
De 59-jarige Theresa May maakte eind juni bekend zich kandidaat te stellen. May wordt gezien als de grootste kanshebber. Bij het referendum stemde zij tegen een vertrek uit de Europese Unie, maar zei in haar verklaring: "Brexit is Brexit." May noemde zichzelf donderdag "de beste persoon om premier te worden", zo schrijft The Guardian. Ze positioneerde zichzelf als iemand die stabiliteit en ervaring meebrengt. Ook moet de Conservatieve partij herenigd worden nadat het referendum voor twee kampen zorgde.

Ze won de eerste twee stemmingen binnen de Conservatieve Partij met afstand. Bij de tweede stemronde waren 199 stemmen voor haar.

Ook de minister van Gezondheid, Jeremy Hunt, gaf aanvankelijk te kennen een kandidatuur te overwegen. Nadat Theresa May zich kandidaat stelde, kwam Hunt met een verklaring waarin hij zei dat "het nu niet het juiste moment is voor mij om me kandidaat te stellen. Ik geloof dat May de kracht, het inschattingsvermogen en de waarden heeft om ervoor te zorgen dat ons land een groot handelsland blijft met verantwoordelijke regels over immigratie. Zij is de juiste keuze om Groot-Brittannië te leiden."

Andrea Leadsom, minister van Energie
De laatste toevoeging aan de lijst met kandidaten was Andrea Leadsom, de minister van Energie, die voor de Brexit stemde. "Laten we het meeste maken van de mogelijkheden die de Brexit ons geeft." Leadsom is een voorstander van vrije handelsrelaties en wil af van het vrije verkeer. De minister wordt door de bookmakers als een buitenstaander gezien, maar is niet kansloos, zo schrijft ITV.

Afgevallen kandidaten

Michael Gove, minister van Justitie
De kandidatuur van Michael Gove kwam eind juni als een verrassing. De minister maakte deel uit van de Leave-campagne van Boris Johnson en sprak eerder ook zijn steun voor hem uit. "Ik wilde helpen met het opbouwen van een team achter Johnson zodat een politicus die voor het vertrek uit de Unie heeft gestemd ons naar een betere toekomst kan leiden." 

Daar kwam hij op terug. "Ik heb helaas moeten concluderen dat Johnson niet de juiste persoon is om de partij te leiden en niet in staat is om een team te bouwen die de taak die voor ons ligt op zich kan nemen", lichtte Gove in zijn bekendmaking toe. Bij de tweede stemronde viel hij af. 

Liam Fox, voormalig minister van Defensie
In een vraaggesprek met de BBC liet Liam Fox woensdag weten zich kandidaat te stellen. Fox was een voorstander van de Brexit en vertelde volgens The Huffington Post op de Britse radio dat hij "een optimistisch beeld wil schetsen van het land", waarna hij toevoegde dat hij geschikt is om die rol te vervullen door zijn expertise. "Ik breng nuance, ervaring en mijn achtergrond mee, dat is belangrijk in de politiek. Het gaat om het presenteren van een helder plan. We kunnen de Conservatieve partij niet laten domineren door de problemen die het referendum met zich meebrengen. Er zijn ook vele andere kwesties waar ik me met hartstocht voor wil inzetten."

Stephen Crabb, staatssecretaris van werk en pensioenen
De campagne van Stephen Crabb om de plek van partijleider ging wat onrustig van start. Bij een evenement moest hij zijn mening over het homohuwelijk (hij stemde in 2013 tegen gelijke rechten) en zijn link met een controversiële christelijke groep verdedigen, zo schrijft The Guardian. Crabb wil zich positioneren als de conservatief met compassie die zich richt op mogelijkheden en sociale mobiliteit. "Ik wil me toewijden aan het creëren van een tolerante en fatsoenlijke samenleving voor iedereen, ongeacht hun achtergrond en seksualiteit." Na de eerste stemronde trok hij zich terug en sprak zijn steun uit voor Theresa May.

Lees meer over:
Tip de redactie