De Britse minister van Justitie Michael Gove stelt zich kandidaat om de nieuwe leider van de Conservatieve Partij te worden. Die aankondiging is een verrassing omdat Gove in het verleden het team van mede-kandidaat Boris Johnson steunde.

In een reactie zei hij eerder dat hij "wilde helpen met het opbouwen van een team achter Johnson zodat een politicus die voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie heeft gestemd ons naar een betere toekomst kan leiden." Daar komt hij nu dus op terug.

"Ik heb helaas moeten concluderen dat Johnson niet de juiste persoon is om de partij te leiden en niet in staat is om een team te bouwen dat de taak die voor ons ligt op zich kan nemen", licht Gove toe.

Ook de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, wil de nieuwe leider van de partij worden en dus ook premier worden van Groot-Brittannië. May was tegen de Brexit en wil het land weer herenigen.

Naast Johnson, Gove en May hebben ook staatssecretaris Stephen Crabb en Andrea Leadsom zich kandidaat gesteld. Leadsom is de minister van Energie in het Verenigd Koninkrijk.

Afsplitsing

Sinds de uitkomst van het referendum een Brexit uitwees, hebben zowel Schotland als Noord-Ierland gezegd bij de Europese Unie te willen blijven. De Schotse premier Nicola Sturgeon zei daarop dat er mogelijk een referendum komt over afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk.

Ook de Noord-Ierse nationalistische partij Sinn Féin zei in een reactie dat een hereniging met Ierland nu een optie is.