Jeremy Corbyn, de partijleider van Labour, komt steeds verder onder vuur te liggen voor zijn weigering op te stappen na de desastreus verlopen Brexit-campagne. Een kopstuk uit de Lagerhuisfractie heeft zijn leiderschap nu offcieel betwist.

Angela Eagle kondigt donderdag aan dat ze het tegen de geplaagde Corbyn wil opnemen, meldt de BBC.

Eagle stapte maandag uit het zogeheten schaduwkabinet - een gezelschap fractiewoordvoerders die als belangrijkste Labour-tegenvoeter dienen voor de bewindspersoon op hun beleidsterrein - omdat ze het vertrouwen in Corbyn zei te zijn verloren. Een twintigtal fractiegenoten deed de afgelopen dagen hetzelfde.

De Lagerhuisleden zijn teleurgesteld in het volgens hen zwakke weerwerk dat Corbyn de voorstanders van de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie bood.

Video: Cameron tijdens Brexit-debat uitgevallen tegen Corbyn

Cameron tijdens Brexit-debat uitgevallen tegen Corbyn
Cameron tijdens Brexit-debat uitgevallen tegen Corbyn

Ga weg

Ook premier David Cameron, die na het referendum zijn aftreden aankondigde, viel uit tegen Corbyn toen deze woensdag tijdens een debat in het parlement over de uitslag bleef hameren op de economische gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk. "In vredesnaam man, ga weg", bitste de premier volgens The Guardian tegen Corbyn. 

Eerder had Cameron tijdens het debat gezegd dat "iedereen moest nadenken over zijn of haar rol in de campagne rond het referendum". Hij richtte zich ook nog even speciaal op Corbyn. "Ik weet dat de geachte partijleider zegt dat hij er alles aan gedaan heeft. Maar als dat zo is, zou ik er niet bij willen zijn als hij dat niet doet."

Kiezersbedrog

Corbyn heeft ondanks alle kritiek, ook van zijn partijgenoten, aangegeven niet te willen opstappen. Een ruime meerderheid van de partijtop diende eerder deze week een motie van wantrouwen tegen hem in. Corbyn stelt echter "democratisch te zijn gekozen" en vindt dat hij kiezersbedrog pleegt als hij opstapt. Hij vond dat de motie van wantrouwen "geen grondwettelijke legitimiteit heeft". 

Twaalf leden van het schaduwkabinet lieten eerder op zondag weten Corbyn niet meer te steunen omdat hij niet genoeg zou hebben gedaan om een Brexit te voorkomen. Ook zouden er twijfels zijn over de kans op winst voor Labour met Corbyn als partijleider bij de volgende verkiezingen.

Het schaduwkabinet is de tegenhanger van het zittende kabinet. Voor elke minister is er een schaduwminister die het beleid bekritiseert en nieuwe alternatieven voorlegt. 

Politieke chaos

De politieke chaos is momenteel groot in het Verenigd Koninkrijk. Premier David Cameron liet kort na de uitkomst van het EU-referendum weten af te zullen treden.

Pro-Europese Lagerhuisleden van de Tory's zijn ondertussen naarstig op zoek naar een kandidaat die kan voorkomen dat Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen en voorman van de campagne om uit de EU te stappen, partijleider en eventueel premier wordt.

Ook in de Conservatieve Partij van David Cameron is het getouwtrek om het partijleiderschap begonnen.