'Verenigd Koninkrijk houdt niet zonder meer toegang tot Europese markt'

Het Verenigd Koninkrijk houdt niet zonder meer toegang tot de Europese markt. Dat heeft de EU-president Donald Tusk woensdag laten weten.

"Vrij verkeer van personen is hiervoor een vereiste", aldus Tusk. "Er komt geen interne markt à la carte."

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sloot zich hierbij aan. "Uiteraard moet de EU verder worden hervormd'', voegde hij daaraan toe.

De premier van Hongarije, Viktor Orban, liet na de vergadering van de 27 EU-leiders weten dat het Verenigd Koninkrijk moet voldoen aan de vier waarden van de Europes Unie te weten vrijheid van beweging van personen, goederen, geld en diensten.

Als je wilt weten hoe de sfeer was dan zijn teleurstelling, sympathie en onzekerheid de woorden om die te omschrijven", aldus Orban.

Video: Tusk: 'Er komt geen interne markt à la carte'

Ruwe schets 

De EU-leiders die woensdag voor het eerst zonder de Britse premier bijeenkwamen, hebben een eerste ruwe schets gemaakt van hoe het verder moet met de Europese Unie. De leiders zijn er absoluut van overtuigd dat ze een eenheid willen blijven, zei Tusk.

''Het was een eerste uitwisseling van standpunten, dus het is nog te vroeg om conclusies te trekken'', aldus Tusk. Hij had het over een kalme en serieuze discussie. ''Want het is een serieus moment in onze geschiedenis.'' De volgende bijeenkomst volgt op 16 september in Bratislava.

Rutte

Premier Mark Rutte meent dat het 'nieuwe' Europa vooral ''meerwaarde" voor de burger moet betekenen. ''Mensen moeten het gevoel krijgen dat ze grip hebben op hun eigen leven en niet deel uitmaken van een ongrijpbaar gigantisch iets. Geen grote vergezichten, maar terug naar de kerntaken."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte na ruim vier uur overleg wel al duidelijk dat er geen aanpassing komt van het Europese verdrag als de Britten eenmaal formeel zijn vertrokken. Dat is als het aan haar en de andere leiders ligt zo snel mogelijk.

Schotland

Juncker zei verder dat Schotland het recht heeft om gehoord te worden, maar dat de EU niet van plan is zich te mengen in een zaak van Groot-Brittannië. De Schotse premier Nicola Sturgeon is naar Brussel gereisd om de mogelijkheden te bespreken om Schotland binnen de unie te houden.

Lees meer over:
Tip de redactie