Britse oppositieleider Corbyn blijft aan ondanks motie van wantrouwen

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn zegt dinsdag aan te blijven als leider van Labour ondanks dat de partij met ruime meerderheid een motie van wantrouwen tegen hem indiende. 

In een stemming kozen de partijleden overtuigend voor het indienen van de motie: 172 leden stemden voor de motie en 40 tegen. Vier leden stemden niet. 

In een verklaring laat Corbyn weten dat hij negen maanden geleden democratisch is gekozen als leider van Labour en dat hij die mensen niet gaat verraden door op te stappen. "De stemming van vandaag heeft geen grondwettelijke legitimiteit", aldus Corbyn.

"Onze bevolking heeft het nodig dat de partij achter mijn leiderschap gaat staan in een kritieke periode voor ons land."

Twaalf leden van het schaduwkabinet lieten eerder op zondag weten Corbyn niet meer te steunen omdat hij niet genoeg zou hebben gedaan om een Brexit te voorkomen. Ook zouden er twijfels zijn over de kans op winst voor Labour met Corbyn als partijleider bij de volgende verkiezingen.

Het schaduwkabinet is de tegenhanger van het zittende kabinet. Voor elke minister is er een schaduwminister die het beleid bekritiseert en nieuwe alternatieven voorlegt. 

De politieke chaos is momenteel groot in het Verenigd Koninkrijk. Premier David Cameron liet kort na de uitkomst van het EU-referendum weten af te zullen treden. Pro-Europese Lagerhuisleden van de Tory's zijn naarstig op zoek naar een kandidaat die kan voorkomen dat Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen en voorman van de campagne om uit de EU te stappen, partijleider en eventueel premier wordt.

Lees meer over:
Tip de redactie