Juncker wil snel duidelijkheid van Cameron over Brexit

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, roept de Britse premier David Cameron op zo snel mogelijk zijn positie over het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU te verduidelijken. 

Hij zei dit dinsdagmorgen in een roerig Europees Parlement, waar over het vertrek van de Britten werd gedebatteerd. 

Juncker riep EU-ambtenaren en -commissarissen op geen geheime onderhandelingen met de Britten te voeren. "Ik wil geen schaduwboksen en kat-en-muisspelletjes." Ook verklaarde Juncker dat de uitkomst van het Brexit-referendum, vorige week donderdag, hem "verdrietig" maakt.

Juncker keerde zich ook naar een aantal Britse parlementariërs uit de eurosceptische hoek. ''Ik ben verrast dat u hier bent. U vecht voor de Brexit. Dit is de laatste keer dat u hier applaudisseert."

Dinsdag is het Europees Parlement bijeen voor een speciale sessie in verband met de Brexit. Hoewel in de Britse politiek steeds meer stemmen zijn voor een langzame uittreding om beter op de gevolgen te kunnen anticiperen, willen Europese leiders juist een snel vertrek om zo verder te kunnen werken aan een sterk Europa.

Tusk

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zegt dat leiders van de 27 EU-landen die overblijven als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt in september zullen samenkomen in Bratislava. In de hoofdstad van Slowakije zullen de leiders "reflecteren" op de toekomst van de EU. 

George Osborne

De Britse minister van Financiën George Osborne zei dinsdagmiddag dat hij liever niet zou zien dat het Verenigd Koninkrijk de Europese interne markt verlaat.

Osborne sprak zich dinsdagochtend in krachtige termen uit over de Brexit. Hij stelde te verwachten dat het Verenigd Koninkrijk armer wordt. De overheid zal waarschijnlijk de belastingen moeten verhogen en de uitgaven moeten verlagen, stelde Osborne in gesprek met radiozender BBC Radio

Om de buitenwacht te laten zien dat Groot-Brittannië toch in staat is zijn eigen boontjes te doppen, is het volgens de bewindsman van cruciaal belang dat de begroting sluitend wordt.

Op de vraag of dat zal leiden tot belastingverhogingen en bezuinigingen, luidde zijn antwoord: "Ja, absoluut". Europa heeft volgens Osborne de afgelopen jaren door schade en schande geleerd wat de gevolgen zijn als een land de controle over zijn overheidsfinanciën verliest. Dat moet worden voorkomen, zei hij.

"We zitten in een lange periode van economische aanpassingen in het Verenigd Koninkrijk, we moeten ons instellen aan het leven buiten de EU en het zal niet zo economisch rooskleurig zijn als binnen de EU", vertelde de minister.

Voordelen

De Britse minister van Economische Zaken Sajid Javid daarentegen zei dinsdag in het parlement dat een Brexit op langere termijn juist kansen biedt voor het land. Onder meer de auto-industrie zal volgens hem uiteindelijk juist profiteren van een vertrek uit de EU, ondanks de onzekerheden op korte termijn.

De conservatieve politicus zei ook dat het Verenigd Koninkrijk de kansen die een Brexit biedt moet "omarmen". "Vrijhandelsverdragen met nog meer landen is slechts een van de voordelen. Australie is in die zin een geweldig voorbeeld", aldus de minister.

Javid voerde dinsdag in Londen overleg met topmensen uit de zakenwereld over de uitkomst van het referendum. Eerder deze week maande hij hen al tot kalmte. Volgens de Britse minister is er voor bedrijven geen reden tot paniek over de Brexit. 

Londen

Ondertussen wil de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, meer autonomie voor de hoofdstad. Londen stemde overtuigend tegen een Brexit.

Khan: "Hoezeer ik het idee van Londen als stadstaat ook waardeer, heb ik het vandaag niet serieus over onafhankelijkheid. Ik ben niet bezig om grensposten te laten installeren op de M25 [ringweg Londen, red.]."

"Maar uit naam van alle Londenaren eis ik meer autonomie voor de hoofdstad, op dit moment. Meer autonomie om de economie van Londen te beschermen tegen de aanstaande onzekerheid, om bedrijven over de hele wereld die hier handel drijven te beschermen, en om onze banen, rijkdom en welvaart te waarborgen."

Video: Burgemeester Londen wil meer autonomie voor hoofdstad

Lees meer over:
Tip de redactie