Massale betoging in Londen tegen Brexit afgeblazen

Een geplande betoging in het hart van Londen tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) is maandagavond afgeblazen omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. 

Tienduizenden mensen werden verwacht bij het protest, dat via sociale media werd georganiseerd door de 23-jarige Jessica Rodgers. 

Rodgers had het protest aanvankelijk London Stays ('Londen blijft') genoemd. Om te voorkomen dat de tegenstellingen tussen Londen en de armere provincie op de voorgrond zouden komen, werd de betoging omgedoopt tot Stand Together ('Laten we de rijen sluiten'). 

De betoging wordt gehouden op Trafalgar Square. Het rijke Londen stemde donderdag in het referendum over lidmaatschap van de EU tegen de Brexit. Een grote meerderheid in de rest van Engeland stemde voor de Brexit.

"Het begon met het idee om twintig vrienden samen te brengen in Oost-Londen, en nu hebben we meer dan vijftigduizend mensen die samen willen staan in Londen", aldus Rodgers. "We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat dit door kon gaan, maar het is in logistiek opzicht niet mogelijk om een veilig evenement te garanderen."

Lees meer over:
Tip de redactie